NAŠ AUTOHTONI PROIZVOD: Pod zlatnim rukama kumica, stvaraju se ove delikatese (FOTO)

zgsirek.hr

ZG Sirek – Zagrebački friški sir udruga je malih sirara Grada Zagreba.

S ciljem očuvanja i zaštite zagrebačkog sira, pokrenut je hvalevrijedan projekt “Zagrebački friški kravlji sir – ZG sirek” koji okuplja prizvođače sira za zagrebačkog područja.

Na ovaj način, domaći svježi sir postao je zaštićena robna marka, a trenutno ga proizvodi sedam proizvođača iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Facebook/Zagrebački Sirek
Facebook/Zagrebački Sirek

Oko 500 proizvođača u Zagrebu i županiji

“Da bi se robna marka zaštitila i da bi opstala sama autohtonost zagrebačkog sira, pokrenuli smo ovaj projekt. Veliku pomoć smo imali od Grada Zagreba i Savjetodavne službe. Prema zadnjim podacima zagrebački sir proizvodi oko 500 proizvođača na prostoru Zagreba i Zagrebačke županije. Nas sedam “kumica” čini nekakav temelj, u nadi da će nam se još članica pridružiti.”, rekla nam je Ružica Malkoč, dopredsjednica udruge “ZG Sirek”.

Uspješnost projekta je zadovoljavajuća, a kako Ružica kaže, svaki je početak težak: “Ide po malo, trudimo se. Imamo pomoć oko prezentacije svojih proizvoda, možemo reći da smo zadovoljne. Neki Zagrepčani su već prepoznali brend, neki još nisu, ljudi imaju različita mišljenja- neki misle da je svejedno kakav je sir u pitanju.”

Po ovome su posebni

No, ZG Sirek nije još jedan sir u nizu, a Ružica nam je objasnila zašto je ovaj njihov drugačiji od ostalih sireva koje nalazimo na tržnicama: “Naš sir je isključivo od našeg, nepasteriziranog mlijeka, od naših životinja oko kojih se brinemo, a sir radimo u posebnim objektima namijenjenim za proizvodnju i to po receptima naših baka.

Konkretno ja, imam posebnu siranu, opremeljenu sa svime potrebnim za proizvodnju sira, kao i prostor za prodaju sira na domaćinstvu. Imam oko tridesetak krava o kojima se mi sami, obiteljski, brinemo. Proizvođači smo, koji redovito vrše kontrolu sira te je naš proizvod 100% ispravan.”

Facebook/ Zagrebački Sirek
Facebook/ Zagrebački Sirek

Nastanak ZG Sira poseban je proces.

Prema Ružicinim riječima, pomuženo svježe mlijeko se pohranjuje u gastro posudama te se stavlja na kiseljenje na temperaturi do 22 stupnja koje traje od jednog do tri dana.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Nakon kiseljenja nastaje gruš na čijoj je površini vrnje koje se skida žlicom, a zatim se gruš reže na kockice i zagrijava na temperaturi do 52 stupnja. Gruš se zatim ohladi i stavlja na cijeđenje koje traje od jedan do više sati, ako se radi ocijeđeni tip sira ili se ,bez cijeđenja, stavlja u plastične posudice, ako se radi “lisnati” tip sira. [/box]

Sir se, nakon toga, stavlja u hladnjak do prodaje, no u najkraćem mogućem roku stiže do tržnica, gdje ga kumice prodaju.

No ZG sirek nije jedina delikatesa koja nastaje pod zlatnim rukama naših kumica. Osim svježih, proizvode još i polutvrde sireve s dodacima poput vlasca, ali kod njih možete naći i jogurt i vrhnje.

Ružica svoje proizvode prodaje na domaćinstvu te putem dostave, no ostale članice možete naći na tržnicama- Utrine, Jarun, Dubrava i Dolac. Podržite naše vrijedne kumice kupnjom ZG Sireka te budite sigurni u stopostotnu kvalitetu koja se krije iza ovog brenda. Zagreb se ponosi svojim autohtonim proizvodom, a hrabrim kumicama zahvaljujemo na njihovom trudu i poduzetnosti.

>>> IMA SAMO 18 GODINA, PROIZVODI MLIJEČNE PROIZVODE i vjerovali ili ne – smišlja vlastite recepture!

>>> HIT SA ZAPREŠIĆKOG PLACA STIGAO U ZAGREB: Sireve ove obitelji jednostavno morate probati (FOTO)


Komentari