Zagreb
+C

Kakvu nam to hranu podvaljuju: 23 trgovine dobile zabranu prodaje voća i povrća?

FOTO: Ivan Klindić

Cijene u trgovačkim lancima su niže ali ovime je vidljivo kako voće i povrće ne udovoljava minimalnim zahtjevima kvalitete.

Poljoprivredna inspekcija, kako se navodi u priopćenju, provela je ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama.

Inspekcijski nadzori su provedeni kod 123 najznačajnija trgovačka lanca – trgovaca voćem i povrćem. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti.

U 24 slučaja (partije) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 partija nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

‘Od ukupno 123 trgovca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima’, navodi se u priopćenju. Inspektori su za utvrđene prekršitelje do sada su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako Ministarstvo radi potrošača, ali i domaćih proizvođača, objavljuje podatke o svim prekršiteljima u području hrane.

‘Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore‘, istaknuo je Tolušić.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je da li je trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima, jesu li proizvodi propisano označeni, je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Trgovački lanci i tržnice

Zadnjih nekoliko tjedana mogli smo primjetiti iznimno niske cijene u trgovačkim lancima. Dok su mnogi uspoređivali kako su cijene na zagrebačkim tržnicama iznimno visoke, uvidom u stanje bilo je moguće primjetiti razlike u kvaliteti.

Nije prvi puta da ste u trgovačkom lancu mogli pronaći trule glavice luka ili stare cvjetače. Zbog lošije kvalitete proizvoda, u trgovačkim lancima su takvim proizvodima smanjenje cijene kako bi se iste prodale bez obzira na lošiju kvalitetu.

>>>(FOTO) Obišli smo zagrebačke tržnice: Evo kakve su cijene i koja je najjeftinija

voće i povrće

voće i povrće 2

voće i povrće 3

Komentari

Provjerite

bannermaliplac

(FOTO) Treba vam ideja za ručak ili večeru? Mali plac ima novi projekt

Nakon uspješnog Malog piknika, poznata mobilna tržnica lokalnih organskih proizvoda koja pod svojom kapom okuplja ...