Hrvatski ban i slavonski herceg

Bio je nezakoniti sin kralja Matije Korvina, piše Povijest.hr.

Sin moćnog hrvatskog i ugarskog kralja Matije Korvina – Ivaniš Korvin (lat.Johannes Corvinus) rođen je 2. travnja 1473. godine.

Ivaniš je bio kraljev nezakoniti sin, a rodila ga je Barbara Edelpöck, djevojka potekla iz građanskog ili nižeg plemićkog staleža, u poljskom Wrocławu. Budući da Matija Korvin nije imao zakonitih potomaka, nastojao je Ivaniša učiniti svojim nasljednikom. Kako bi ojačao sinov položaj, već mu je za svoga života darovao mnoge posjede, uključivši velika vlastelinstva u Hrvatskoj i Slavoniji.

U trenutku očeve smrti 1490. godine imao je Ivaniš samo sedamnaest godina i bio je neiskusan, tako da su mu konkurenti oduzeli priliku da preuzme prijestolja Hrvatske, Ugarske i Češke izabravši Vladislava II. Jagelovića. Ivanušu su zauzvrat obećali da će postati bosanski kralj, nasljedni herceg Slavonije, ban Hrvatske i Dalmacije te da će moći zadržati svoje posjede.

Vladislav II. potvrdio mu je naslov slavonskoga hercega (dužnost obnašao 1490. – 1494.) kao i pravo na posjede. Godine 1495. kralj ga je imenovao banom Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, a kasnije mu je dodijeljena i doživotna banska čast. Premda je dobio potvrdu nasljednoga kraljevstva u Bosni, nikada nije preuzeo tu dužnost. Zauzvrat, Ivaniš je pomagao Vladislavu II. u borbama protiv Maksimilijana I. Habsburškog, pretendenta na hrvatsko-ugarsko prijestolje.

Godine 1491. kraljeva vojska pod Ivaniševim zapovjedništvom porazila je Maksimilijanovu nedaleko od Zagreba i prisilila na predaju njemačku posadu na Kaptolu. Ivaniš je ratovao i s Osmanlijama u Hrvatskoj, Dalmaciji i Bosni. Godine 1501. porazio ih je pod Jajcem, ali je kraj Knina bio potučen pa se sklonio u Krapinu.

Ivaniš se oženio Beatricom Frankopan, pripadnicom tada najmoćnije aristokratske obitelji u Hrvatskoj, što mu je učvrstilo položaj. Ipak, Ivaniš se već 1504. godine teško razbolio, tako da je preminuo u listopadu iste godine u Krapini, u dobi od samo 31 godine. Prema vlastitoj je želji pokopan u pavlinskoj samostanskoj crkvi u Lepoglavi.


Komentari