(FOTO) Sezona lubenica u punom zamahu: Evo kako se kreću cijene na zagrebačkim placevima

FOTO: Dražen Komar

Lubenice su preplavile supermarkete i tržnice.

Sezona je lubenica, omiljene ljetne poslastice i najboljeg osvježenja u vrućim ljetnim danima, a nema boljih od onih sočnih i domaćih. Već su preplavile supermarkete i tržnice, a simpatične kumice s osmijehom na licu nude ih radoznalim Zagrepčanima.

Ako ste se i vi zaželjeli domaćih lubenica, donosimo vam cijene sa zagrebačkih placeva! U potrazi za ljetnim osvježenjem posjetili smo Trešnjevački plac, Dolac i plac na Kvatriću gdje ćete naći prave, zrele i sočne lubenuice!

Na Dolcu, “trbuhu Zagreba”, za kilogram lubenice izdvojit ćete do 7 kuna. U ponudi su i domaće lubenice iz Opuzena.

 

Na Trešnjevačkom ćete placu kilu domaće “super-slatke sočne” lubenice platiti 5,99 kuna.

Ako prošetate Kvatrićem u potrazi za lubenicom, ovu ćete ljetnu poslasticu moći kupiti za 5 kuna, dok je cijena domaćih neretvanskih lubenica 3,99 kuna po kilogramu.

Prepoznajte svježu lubenicu

Kako je sezonsko voće i povrće uvijek najbolji odabir, također postoje i zamke pri kupnji pravog voća i povrća. Naučite prepoznati što razlikuje svježe sezonsko voće od onog koje to nije.

Sezona je lubenica, a kako je ona najbolje osvježenje u vrućim ljetnim danima, vrlo lako možete kupiti lubenicu koja izgledom uopće ne odaje kako je riječ o truloj voćki. Donosimo vam nekoliko činjenica na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupnje ove povrtnice, a koje nisu nimalo nevažne.

Obratite pažnju na boju lubenice. Lijepa tamno zelena boja lubenice znak je kako je riječ o svježem voću. Izgled lubenice je vrlo bitan, na što najviše ukazuje njena kora koja treba biti čvrsta i bez puno posjekotina.

Prilikom odabira lubenice kupci vrlo često znaju primiti u ruke lubenicu i provjeriti njezinu težinu. Ukoliko je lubenica teška, to znači da ima preko 90% vode što govori kako je riječ o dobroj voćki za konzumaciju.

Zvuk je također bitni pokazatelj koliko je lubenica jestiva. Kucnete li lubenicu prstima po kori i čujete “dubok ton” znajte da riječ o zdravoj lubenici.

Najbrži način rezanja lubenice

Trebaju li vam kockice lubenice za goste ili malu djecu, ili jednostavno želite grickati bez da napravite nered, ovaj način uštedjet će vam jako puno vremena. Ako je lubenica velika, prerežite je po pola. Okrenite je odrezanim licem prema dasci te od vrha prema dolje zarežite i ogulite koru. Kada vam ostane sama crvena srž, režite je kao polovice luka za pirjanje – najprije vodoravno, pa kroz sredinu i onda okomito.

Dobit ćete kockice, taman za zalogaj. Uzmite okruglu zdjelu nešto veću od narezane lubenice, prekrijete preko lubenice i samo je nabrzinu preokrenite zajedno s daskom za rezanje. Tako ste dobili i savršeno složenu lubenicu.


Komentari