Stiže vrijeme krafni: Da budu savršene donosimo mudre trikove starih Zagrepčanki

Screenshot: Youtube

Pronašli smo recept s mudrim trikovima iskusnih starih Zagrepčanki.

Krafne, odnosno pokladnice najveće su zvijezde veljače. No, svi jako dobro znamo koliko truda i vremena odlazi na njihovu pripremu, a nerijetko nam poprilično loše ispadnu. Kako bi se i iz vaše kuhinje širio miris krafni kakve je najbolje znala pripremiti baka, pronašli smo recept s mudrim trikovima iskusnih starih Zagrepčanki.

Sastojci:

1 kg brašna (tip 400, pola glatko, pola oštro)
4dkg svježeg kvasca
1 vrećica praška za pecivo
8 dkg šećera
1 žličica soli
2 vrećice vanilin šećera
6 žutanjka od jaja
1/2 litre punomasnog mlijeka
1 limun
2 žličice ruma
2 dcl ulja
1 litru ulja za pečenje

Prije svega treba pripremiti kvasac na način da ga usitnimo u šalici, dodamo pola žličice šećera, žličicu brašna, 5 žlica toplog mlijeka oko 35 stupnjeva te promiješamo do jednolične mase i pustimo da se diže 10 minuta. Imajte na umu da prostorija mora biti toplija od 20 stupnjeva.

Priprema tijesta:

U dovoljno velikoj posudi s mikserom s nastavcima za tijesto izmiješamo  žutanjke i šećer. U dobro izrađenu smjesu dodamo vanilin šećer, ulje, rum, sol, naribanu limunovu koricu te promiješamo. Dodamo brašno, prašak za pecivo, dignuti kvasac, i ponovno promiješam. Zatim ulijemo toplo mlijeko i miješamo oko 25 minuta dok tijesto ne postane glatko i počne se pri miješanju odvajati od posude.

Tijesto treba prekriti te ga ostaviti da se diže oko 1 sat. Zatim žlicom uzimamo tijesto i radimo kuglice. Napravljene kuglice pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo ih da se dižu još 15 minuta. U odgovarajuću posudu nalijemo ulje do visine 4 cm, kako ne bi krafne dodirivale dno posude. Nakon što se ulje zagrije plin treba smanjiti na minimum, a gornju stranu prethodno napravljene kuglice stavljamo u zagrijano ulje i pečemo 3 minute u pokrivenoj posudi. Zatim okrenemo krafne i pečemo još 3 minute u otkrivenoj posudi. Pečene krafne stavljamo na papirnate salvete da upiju višak ulja. Kod pečenja iduće runde krafni postupak se ponavlja, no s otkrivenom posudom. Nakon pečenja krafne puniti po želji.

Dobar tek vama i vašim maškarama!

 

 


Komentari