PRODAVAČICE U IMPORTANNEU ŠOKIRALE BEZOBRAZNIM PONAŠANJEM: ‘Došla sam po svečanu haljinu, a dobila hrpu uvreda’

Flickr.com

Nijedan šoping do sada nije mi ostao u ovako ružnom sjećanju.

Prvo i osnovno što želim reći jest da sam svjesna svoje građe i znam da sam ono što bi se danas nazvalo plus sizeom. I ne smeta mi to. I trebalo mi je neko vrijeme da počnem na stvari gledati tako, a sada mi je jasno i zašto djevojkama svih uzrasta samopouzdanje pati i zašto misle da nisu dovoljne.

Drugo što želim maknuti s puta su moje mjere, pa nek sve bude transparentno za ovu priču. Konfekcijski brojevi koje inače uzimam kreću se između 38 i 40. Imam li viškova? Naravno, ali moji “jači bokovi”, kako se jedna od njih izrazila bit će “jači” od ostatka tijela i ako smršavim 10 kila. I to je okej, barem meni.

Ali jučer nije bilo okej….

Da vas uputim u priču, treba mi haljina za svadbu koja je krajem rujna i kako to obično ide kraljica majka je uočila jednu dok je “surfala” po Importanneu. I tako uputila sam se do grada i ne sluteći da će mi ovo bit jedan od najneugodnijih šoping “izleta” ikad.

Ulazim u prvi dućan u kojem je bila spomenuta haljina i ‘ajde kada sam već tamo da probam još koju, u tom trenu dolazi prodavačica, odmjeri meni i kaže ko iz topa “Ah vi imate jače bokove, vidim ja to, dat ću ja vama veće brojeve odmah”, u redu, mislim si, valjda žena ima iskustva, znam i ja da su mi “temelji” nešto jači. Ulazim u kabinu, isprobavam prvu haljinu, okej, nije moj model, idemo dalje. Prodavačica mi pruža haljinu koju je ona izabrala na svoju ruku, malo je reći da sam izgledala k’o poveća bomba u njoj, ali ona je bila sigurna da to meni stoji, jer jače bokove pod svaku cijenu treba sakriti.

Da je barem priča s prvim dućanom ovdje završila, ali ne. Zatražila sam jednu od haljina koju sam sama izabrala, a gospodična me gleda “stručnim” procjenjivačkim okom i kaže: “Ne, to tebi neće stajat”, malo je reći da sam se obukla u rekordno kratkom roku, pokupila torbu i majku i brzinom munje izašla iz trgovine.

Saga se nastavlja…

‘Ajde kad smo već tamo idemo pogledati što se nudi u drugim trgovinama, pretpostavljajući da je kraj neugodnim iskustvima za jedan dan. Kako to obično biva, pretpostavka je majka znate i sami čega.

Gledamo mi tako izloge i uočimo haljine koje bi mogle biti odličan izbor, ne presvečane, a opet ne “preobične”. Ulazim, pristojno pozdravljam, pitam imate li u još kojoj boji, a gospodična broj dva odgovara: “To su talijanski brojevi, mali su, nemam za vas”, tu mi je samopouzdanje već osjetilo malo jači udarac. Okrenuh se na peti i iz ovog dućana izlazim još malo nesigurnija.

I dalje ne gubim volju i nastavljam dalje po šoping centru, ulazim u sljedeći dućan. Tražim po vješalicama, i iskopam haljinu koja bi bila savršena za ovu prigodu. Odlazim do prodavačice da pitam koji je broj u pitanju jer na haljini nije bio označen. Ponovo me i prodavačica broj tri odmjeri i bez da pita koja mi veličina treba, govori: “To vam je malo” i nudi mi haljinu s leopard uzorkom koju bih i sama uzela da sam htjela jer je bila odmah pokraj ove koja me zanimala. Hvala na ničemu i doviđenja.

Čast iznimkama!

U moru bezobraznih prodavačica koje očito na prvi pogled (Supermen je sa svojim rendgenskim vidom, za njih ćorav) znaju sve od veličine koja nam treba do krvne grupe koju nosimo u sebi, našle su se i dvije ljubazne. Pitale su što mi treba, koji broj mi treba i ako će biti potrebno naručit će model haljine u kojoj god veličini treba. Bez pretpostavki o mojoj težini ili građi tijela donijele su haljine koje sam izabrala i to sve dok su usluživale i druge djevojke.

Na kraju dana doma sam otišla tužna i bez imalo volje za daljnji šoping, svadbu ili bilo što drugo, ali sve to me navelo na razmišljanje. Ja sam svoje “osjetljive” tinejdžerske godine prošla i napokon prihvatila svoje tijelo i aktivno radim na tome da bude jače i zdravije, ali mnoge djevojčice nisu. I namjerno ih nazivam djevojčicama jer to i jesu.

Poruka “ljubaznim” prodavačicama

Ako ijedna od jučerašnjih prodavačica pročita ovaj tekst, želim da stanu i da se zamisle kako njihove riječi utječu na djevojke koje se još nisu ni razvile kako spada, ni fizički ni psihički. Svakog dana su bombardirane slikama modela koji predstavljaju “savršenu” ženu, a tko se točno uklapa u te okvire? Pa čak ni one koje su na slikama zapravo ne izgledaju tako.

Sljedeći put kada vam djevojčica uđe u dućan u potrazi za haljinom za krizmu, ili maturalnu, hoćete li joj reći ovdje nema ništa za tebe, predebela si? Iako to nije…

>>> VISOKA SAM 182 CENTIMETRA: ‘Ponekad se osjećam kao VELI JOŽE ili drvosječa s majicama do lakta’


Komentari