Podravkina inovacija Supisol zamjena je za običnu kuhinjsku sol

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Globalni iskorak Podravke.

Podravka je predstavila vlastitu inovaciju – Supisol, zamjenu za sol s 35 % manje natrija u odnosu na običnu kuhinjsku sol, čija se komercijalizacija očekuje početkom drugog tromjesečja ove godin

Predsjednik Podravkine uprave Zvonimir Mršić kazao je na konferenciji za novinare da će se Supisol u potpunosti proizvoditi u pogonima Podravke, a komercijalizaciju očekuju početkom drugog kvartala ove godine. Dodao je da je Podravka u suradnji s vanjskim partnerom Supisol razvijala četiri godine, kako bi omogućili potrošačima da maksimalno uživaju u okusu proizvoda i jela s manje soli, već od ove godine.

Podsjetio je na Podravkin strateški dokument ‘Nutritivna strategija 2014. – 2024.’, što je ujedno njezina inovacijska strategija kojoj je cilj do 2025. godine prilagoditi sav asortiman prehrambenim preporukama (manje soli, manje šećera itd.), piše Seebiz.

Iz koprivničke prehrambene kompanije ističu i kako sa Supisolom žele ostvariti cilj o smanjenju soli u prehrani ljudi između 5 i 25 % u sljedeće tri godine.

FOTO: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Može se upotrebljavati kao zaslanjivač

Novi pripravak može se upotrebljavati kao zaslanjivač u proizvodnji juha, gotovih jela, mesnih proizvoda, umaka, dresinga, kondimenata, dodataka jelima, začinima, ali i kao samostalni sastojak za zasoljavanje.

“Supisol zbog svog sastava uravnotežuje okus hrane i jela, te predstavlja jednostavno i efikasno rješenje za proces reformulacije sastava konvencionalnih proizvoda, bez kompromisa na okus. S obzirom da se radilo o inovativnom sastojku koji može u potpunosti zamijeniti običnu, kuhinjsku sol, istraživanja percepcije okusa slanosti, osim u Podravkinom Istraživanju i razvoju, provodila su se i u suradnji s našom akademskom zajednicom, primjenjujući osim uobičajenih standardnih metoda senzorske analitike i inovativne metode ocjenjivanja preferencija potrošača, poput ekspresije emocija u vezi s kušanjem hrane. Rezultati većeg broja testiranja pokazali su  kako smo u potpunosti zadovolji očekivanja potrošača u vezi okusa”, izjavila je dr. sc. Jasmina Ranilović, direktorica Istraživanja i razvoja Podravke.

Kombinacija triju različitih soli

Ima 35 % manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol i sastoji se od kombinacije triju različitih soli – natrijeva klorida, kalijeva klorida i kalij-magenzij citrata – te može potpuno zamijeniti običnu kuhinjsku sol (koju gotovo u potpunosti čini natrijev klorid).

Prikladan je za vegetarijance, vegane, kao i za one koji se hrane sukladno religijskim preporukama (halal i kosher prehrana);  bez glutena je, bez laktoze, bez GMO, bez pojačivača okusa, bez umjetnih boja, bez umjetnih aroma i bez konzervansa.

Supisol je novi žig Podravke i patentibilan sastojak  u vlasništvu Podravke, s učinkom zaštite za 148 zemalja svijeta.


Komentari