Osvježavajuće, svježe i zdravo: Namirnice koje će obilježiti kolovoz

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Konzumacija sezonskog voća i povrća višestruko je korisna. 

Ljeto je vrijeme kada su nam svježe namirnice dostupne na svakom koraku. Za razliku od zimskih mjeseci, dostupan nam je cijeli spektar voća i povrća. Ipak, često se u ponudi nađu namirnice, koje nisu karakteristične za određeni mjesec u godini. Zbog napretka tehnologije proizvodnje i skladištenja hrane te uvoza, u mogućnosti smo usred ljeta jesti naranče i mandarine. Koliko god to nekima nevjerojatno zvučalo, ovo je voće karakteristično za zimske mjesece dok nam ljeto nudi veliki spektar voća i povrća.

Već je opće poznato da je konzumacija sezonskog voća i povrća višestruko korisna. Osim što je u tom razdoblju njihova nutritivna vrijednost najbolja, cijene sezonskog voća i povrća niže su nego izvan sezone. Konzumacija sezonskog voća i povrća nekada predstavlja težak zadatak jer nismo uvijek sigurni što je trenutno sezonsko a što je ono na što smo navikli tijekom godina obilaženja trgovačkih centara. Kako bi vam olakšali izbor, popisali smo sve sezonsko voće i povrće za kolovoz.

Sezonsko voće

Tijekom kolovoza, izbor voća na tržnicama i u trgovačkim centrima je iznimno šarolik. Najpoznatije voće u ovom mjesecu su dinja, lubenica, breskva i nektarina. Do polovice kolovoza traje sezona bobičastog voće (jagode i borovnice) dok sezona kupina tek ‘počinje’. U kolovozu također završava sezona, gotovo zaboravljenog crnog duda, kasnijih sorata višnji i marelica. 

U kolovozu je također moguće pronaći jabuke i kruške. S obzirom na to da su jabuke i kruške voćne vrste, koje broje tisuće sorti od ljetnih do kasnih zimskih, ovo nam je voće gotovo uvijek dostupno. Ukupan broj sorata jabuka u Hrvatskoj procjenjuje se na oko 5 000 sorata, stoga se one mogu pronaći gotovo u svako doba godine. Također, krajem kolovoza moguće je naći i rane sorte grožđa.

Sezonsko povrće

Jednako kao i s voćem, ljeti je izbor povrća mnogo veći nego zimi. Na popisu su svakako neizostavne rajčica, paprika, krastavci, feferoni, tikvice i patlidžani. Također ljeti su na stolu neizostavne zelena salata, endivija, crveni i zeleni radič, matovilac i kupus. Na popisu sezonskog povrća nalaze se još: blitva, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren, crvena rotkvica, te krumpir, crveni luk i češnjak. Posebno u kolovozu  završava sezona kukuruza, boba te graha mahunara.


Komentari