Karlo Metikoš bio je veliki hrvatski glazbenik, a njemu u čast Josipa Lisac svake godine održava koncert

FOTO. Wikipedia

 Životna suputnica i velika ljubav mu je bila Josipa Lisac.

Karlo Metikoš (Matt Collins – umjetničko ime na zapadnom tržištu) rođen je 8. veljače 1940. godine. Bio je poznati hrvatski glazbenik.

Dolazi iz glazbene obitelji (otac je završio glazbenu akademiju). Sa sedam je godina, usporedo s pučkom školom, upisao i prvi razred niže glazbene škole i sve je izgledalo uredno i pod nadzorom do 1956. kada se susreo s prvim pločama Elvisa Presleya, Billa Haleya i Little Richarda.

Do tada odličan u redovnoj školi, glazbenu je napustio nakon prvog razreda srednje, te postao problematičan učenik i zarobljenik novoga zvuka, posebno onog Fats Domina i Jerry Lee Lewisa. Od fascinacije zvukom sa zapada do akcije nije prošlo puno. Već 1957., Karlo je zajedno sa Zdenkom Vučković, Ivicom Šerfezijem, Zvonkom Špišićem, Tonijem Kljakovićem, Jasnom Benedek i drugima na nagovor prijatelja hrabro zakoračio u zagrebački hram zabave, u Varieteé, prijavom za Prvi pljesak, popularni ciklus provjere pjevačkoga umijeća, kako bi započeo “karijeru zabavnog pjevača.

Uz brojne pjesme koje je otpjevao (i prepjevao na hrvatski), njegovu svjetski popularnu pjesmu je “Ritam kiše” je otpjevao na francuskom. Tu pjesmu je u velikoj mjeri populalizirala američka grupa Cascadas. Na hrvatskom je otpjevala Zdenka Vučković.

Osim Ritma kiše, napisao je brojne popularne pjesme od kojih su: Magla, Danas sam luda, rock operu Gubec beg. Životna suputnica i velika ljubav mu je bila Josipa Lisac.

Umro je 10.prosinca 1991. godine. Josipa Lisac njemu u čast od 1994.g organizira “Koncert posvećen Karlu Metikošu”


Komentari