(FOTO) Sablasno prazan: Westgate se zatvara u rujnu?

Napustilo ih je pet jakih brendova.

Najveći shopping centar u Hrvatskoj, Westgate, otvoren u studenom 2009. godine od samih početaka suočava se problemom neposjećenosti i lošim poslovanjem što se poklapa s počecima ekonomske krize.

Iako je otvaranje ovog trgovačkog centra na Zapadu, spektakularno najavljivano, već u prva tri mjeseca centar je imao katastrofalno loš promet. Čak niti znatiželja nije primamila Zagrepčane da upale svoje automobile i pronjuškaju po brojnim dućanima unutar ovog impozantnog zdanja.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Loše poslovanje se nastavilo pa je tako gubitak 2011. godine iznosio gotovo 191 milijuna kuna, dok su u 2014. godini rashodi bili četiri puta veći od prihoda. U 2015. godini Westgate je poslovao nešto bolje, pisao je tada Poslovni.hr, pa je tako gubitak iznosio 102 milijuna kuna, no loš trend većih rashoda nego prihoda nastavio se i u 2016. godini.[/box]

Osim uspješnog Late Night Shoppinga, prodajna površina od 100 000 četvornih metara većinu dana u tjednu je sablasno prazna. Ne čudi stoga da je pet jakih brendova iz grupacije Inditex odlučilo napustiti ovaj centar. Radi se o Zari, Bershki, Massimo Dutti, Pull&Bear i Stradivariusu koji su zajedno u najmu imali 4012 metara četvornih u prizemlju trgovačkog centra.

Sve navedeno dovoljan je razlog da se pojave “šaputanja” o zatvaranju najvećeg hrvatskog trgovačkog centra koje bi se trebalo odviti u rujnu. Prema ovim tvrdnjama, dućani se jedva pokrivaju te su, po uzoru na Inditex brendove još neki lanci najavili svoj odlazak.

O ovim informacijama upitali smo i djelatnice lokala koji još uvijek rade, a kako su nam kazale, nisu upoznate s takvim pričama.

“Peek&Cloppenburg je zatvorio svoj dućan upravo danas, no o zatvaranju shopping centra nismo ništa čule. Sumnjamo da će doći do toga”, kazale su nam djelatnice jedne trgovine.

Za komentar smo se obratili i samoj upravi Westgate shopping centra, a oni su u svome odgovoru odbacili tvrdnje o zatvaranju te su istaknuli iznimno veliki broj posjetitelja koji pohode ovaj centar.

Westgate tvrdi da je p0sjećenost iznimno velika

Kao najveće modno središte u Hrvatskoj, Westgate već gotovo osam godina nudi najširu paletu vrhunskih brendova kao što su Reserved, Mohito, Terranova, H&M, Mango, Europa 92, New Yorker, Lacoste, s.Oliver, C&A i mnoge druge. Nedavno su svoja vrata u Westgateu otvorili trgovina turskog brenda namještaja i opreme za dom Dogtas te Pepco, diskontni brend odjeće s posebno velikom ponudom proizvoda za djecu i uređenje doma. Ovim putem odbacujemo neutemeljene navode o zatvaranju centra te napominjemo da Westgate kao najveći trgovački centar u Hrvatskoj, s više od 240 trgovina i kilometarskim izlozima, svakodnevno privlači iznimno velik broj posjetitelja željnih modnih trendova, ali i dobre zabave što ostaje naš poslovni cilj i u razdoblju koje dolazi.

Anketa koju smo nedavno proveli među posjetiteljima pokazuje da su oni iznimno zadovoljni našom ponudom i brojnim popratnim sadržajima među kojima su najveća dječja igraonica na zatvorenom, Kid’s World koja se prostire na četiri tisuće četvornih metara. Brojni ugostiteljski objekti i ljetne terase ravnomjerno su raspoređeni po cijelom centru kako bi se posjetiteljima omogućio predah i osvježenje tijekom kupovine. Iznimno nas raduje da WESTGATE, kao prijatelj ekologije, svim kupcima na raspolaganje stavlja najveću e-punionicu u Hrvatskoj. Usluga punjenja je besplatna od 00:00 do 24:00h” kazali su nam.

Ipak, fotografije centra snimljene u nedjelju, kao i tijekom radnog dana, pokazuju suprotno od velike posjećenosti, kako su iz Westgate ustvrdili.

Čak 240 trgovina, 7250 parkirnih mjesta, izravan priključak na autocestu, četiri besplatne autobusne linije, 18 gastronomskih objekata i dječjom igraonica na 4000 metara četvornih, bili su aduti s kojima se mamilo kupce u ovaj megalomanski shopping centar. Unatoč svemu, čini se da Westgate među Zagrepčanima nikada nije zaživio.

A što o Westgate – u misle Zagrepčanke?

“Po mom mišljenju predaleko je i preveliko je. Sve kaj ima tamo mogu naći i puno bliže u centrima u Zagrebu. Nisu mi donijeli ništa zbog čega bi se isplatilo trošiti benzin i ići do Zaprešića. Treba previše vremena da sve obiđeš, praktički cijeli dan potrošis jer moraš prehodati sve to, dok u manjim centrima imšs sve na dohvat ruke”, kazala nam je jedna Zagrepčanka koja je sklonija kupnji Arena Centru ili Avenue Mallu.

Druga, pak, nije nikada niti obišla Westgate, unatoč blještavim reklamama i brojnim epitetima kojima je okićen.

“Nisam bila nikada, predaleko mi je i ne da mi se trošiti benzin kad imam Garden Mall, Avenue Mall i Arenu. Arena i Avenue Mall imaju kino i bolje su prometno povezani od Westgatea”, njezino je objašnjenje.

A sudeći prema mišljenju kupaca, upravo je veličina uteg oko vrata najvećem shopping centru u Hrvatskoj.

“Daljina je jedan od razloga zbog kojeg ne kupujem ondje, no definitivno je prevelik. Umorim se dok dođem do dućana u kojima imam nakanu nešto kupiti.  Odbojno je velik” kaže sugrađanka koja je u ovaj centar ušla samo jednom.

Je li Westgate uistinu došao do trenutka kada će zatvoriti svoja vrata, ostaje nam za vidjeti, no, po svemu sudeći, od samog otvaranja prate ga veliki poslovni problemi.

 

 

 


Komentari