(FOTO) Purger i Purgerica: Zaštitni znak suvenira našeg grada s plemenitim ciljem

FOTO: URIHO / Facebook

Stilska prepoznatljivost narodne nošnje i ostalih tradicionalnih detalja.

Sve veći broj turista dizajnere Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) potaknuo je na novi dizajn, već dobro poznat među strancima.

Dizajneri su osmislili izgled stanovnika Zagreba, čiji su preci, nekoliko generacija unatrag rođeni u našem gradu. Brend su nazvali Purger i Purgerica. Prilikom dizajna vodili su brigu o stilskoj prepoznatljivosti narodne nošnje i ostalih tradicionalnih detalja ovog dijela Hrvatske kroz niz proizvoda.

“Purger” nosi šestinsku nošnju, s karakterističnim crnim šeširom s malim obodom i trobojnicom, dok je “Purgerica” u prigorskoj nošnji s rupcem na glavi te pregačom. Motive “Purgera” i “Purgerice” zaštitili su kod Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo, a otisnuli su ih na majice, pregače, magnete, keramičke predmete, kišobrane…

Predmete prodaju u svom galerijsko-prodajnom prostoru u Gajevoj ulici 4.

Najjeftiniji predmeti iz linije su bilježnice i magneti koji koštaju 20 kuna. Turisti vole otići kući s majicom koja košta 99 kuna, a ista je cijena i kišobrana, piše Večernji list. Proizvode su izradile osobe s invaliditetom zaposlene u URIHO-u, a kupnjom se pridonosi izjednačavanju njihovih mogućnosti te jačanju njihove socijalne uključenosti.


Komentari