Poskupljenje bez najave: Plinska boca od 12 kilograma sada košta gotovo 30 kuna više

FOTO: regionalexpress.hr

Građane koji su na benzinske postaje otišli kupiti boce plina za svoja domaćinstva dočekalo je pravo iznenađenje.

Naime, bez najava o poskupljenju plinska boca od 12 kilograma sada košta 105,99 kuna, dok je prije 6 mjeseci koštala 80-ak kuna.

Ovo je iznenađenje i za Udrugu Potrošač, s obzirom na to da nisu primili nijednu pritužbu, iako im se, kazali su za Večernji list, ljudi odmah jave s pitanjima u ovakvim slučajevima, tim više što je riječ o velikoj razlici u cijeni. Dodao je i da nije bilo najave poskupljenja.

Troškovi veći i za 120 kuna na godišnjoj razini

Plinske boce poskupjele su na Croduxovim, Petrolovim, ali i privatnim benzinskim postajama.

Za građane ovo znači da će, budući da se plinska boca mijenja prosječno svaka dva mjeseca, na godišnjoj razini značiti i 120 kuna veće troškove.

Iz Ine kažu da je viša cijena plinske boce rezultat nabavne cijene propan-butan smjese na mediteranskom tržištu, koja je od rujna prošle godine do danas porasla čak 45 %, piše Večernji list.

Dodali i da je navedeni rast cijena prouzročen snažnom potražnjom za plinom na svjetskim tržištima, posebice u Aziji, te dugom i hladnom zimom na europskom i azijskom kontinentu.

Rast cijena plina

Građani nakon 1. travnja i liberalizacije tržišta plina za kućanstva mogu očekivati rast cijena plina. I to, prema riječima struke, dolazi sasvim sigurno jer je cijena plina na tržištu u zadnjih godinu dana za 15-ak posto veća od regulirane cijene.

No, nitko od stručnjaka u ovom trenutku ne želi prognozirati koliki bi taj rast mogao biti.


Komentari