PONOVO UDARAJU PO VAŠIM DŽEPOVIMA: Naplaćivat će i najtanje jednokratne vrećice u trgovinama

wiki

Baš te, najtanje vrećice, najviše se koriste.

Prijedlog Plana gospodarenja otpadom do 2022. godine donosi neke promjene koje će izbiti još novaca iz naših džepova. U njemu, naime, stoji da je: “potrebno uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje”, ali i da će svi prodavači morati na mjestu prodaje plastičnih vrećica informirati potrošače o njihovoj štetnosti za okoliš.

Te obavijesti morat će se nalaziti na mjestima gdje potrošači sami uzimaju vrećice za voće i povrće.

Ministarstvo još nije dalo odgovor na upit o kojim se točno vrećicama radi, no sve osim, tih najtanjih vrećica, već se naplaćuju u većini trgovina. Takva, već ustaljena, praksa biti će unesena u zakon kao obveza za sve, piše Novi list. 

Direktiva EU, donesena u travnju prošle godine, nalaže da do 2019. godine smanjimo potrošnju plastičnih vrećica na najviše 90 po stanovniku, a do kraja 2025. najviše 40 vrećica. Ovdje se misli na one debljine 15 do 50 mikrona , a one najtanje u to ne spadaju.

Na državama je kako će smanjiti potrošnju, a to mogu postići zabranama korištenja plastičnih vrećica ili naplatom istih.

Upotreba plastičnih vrećica se od 2008. godine smanjila za 60 posto, ali činjenica je da se najviše koriste najtanje vrećice, one za vraganje voća i povrća. One su tanje od 15 mikrona, a EU ih je izuzeo iz direktive donesene prošle godine jer smatraju da bi njihova manja upotreba dovela do ugrožavanja sigurnosti hrane.

U Hrvatskoj prosječni potrošač upotrijebi 150 debljih i još 250 najtanjih vrećica godišnje.

 


Komentari