JEFTINIJE GORIVO: Padaju cijene, ali ne i trošarine

Foto: blog.autovit.ro

Prošlog mjeseca spremnik benzina poskupio je za 23, a dizela za 20 kuna. 

Cijena goriva sljedeći tjedan past će četiri do pet lipa, potvrdio je Ivan Čermak.

Sljedeći tjedan gorivo ide dolje. Razina cijena u prosjeku tjedna prema kojimu svi korigiramo cijene dovest će do toga da će benzini pasti za pet lipa, a dizelsko gorivo za četiri lipe”, rekao je Ivan Čermak, vlasnik Croduxa.

Država se mora namiriti

Cijena goriva i dalje će ostati visoka zbog trošarina koje ubire država. Prošlog mjeseca je prosječni spremnik benzina poskupio za 23 kune, a dizela 20 kuna.

U cijenu litre goriva ulaze četiri stavke: nabavna cijena, marža trgovaca, PDV i trošarina. Baš posljednje dvije, porez od 25 posto i trošarina u iznosu od 3,86 kuna po litri čine državnih 60 posto cijene.

Ništa od velikog pojeftinjenja

Onog trena kada smo postali članica Europske Unije postali smo obvezni plaćat trošarine, ipak, one su kod nas i dalje značajno veće od europskog minimuma od 2,7 kuna po litri.

“Država iz toga namiruje veliki dio svojih potreba, tako je planiran i proračun na bazi današnjih trošarina, tako da mislim da tu nema puno prostora za smanjivanje trošarina kako bi derivati postali jeftiniji”, rekao je Davor Štern, naftni stručnjak za Dnevnik Nove tv.

Trošarina za benzin od 1996. do danas narasla je za gotovo dva i pol puta i s nekadašnjih 1,60 kuna došla do nikad viših 3,86 kuna. Iz nje ćete kunu izdvojiti za ceste, ali i 20 lipa za željeznice.


Komentari