Trg maršala Tita promijenio je čak 7 imena: Evo koja je sve imena nosio

WIKI

Kroz povijest je mijenjao ime čak sedam puta.

Milan Bandić u ponedjeljak je javnosti obznanio da će Gradskoj skupštini uputiti prijedlog za preimenovanjem Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Ovim potezom ujedno je odustao od referenduma kojeg već neko vrijeme najavljuje.

Podsjetimo, preimenovanje Trga bilo je ključni uvjet Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića kako bi uopće stupili u pregovore za suradnju s Milanom Bandićem. Ime jednog od najljepših zagrebačkih trgova dugogodišnja je tema oko koje su se lomila koplja, a sam Trg bio je poprište brojnih prosvjeda zbog svojeg naziva.

Deset godina tamo se organizira prosvjed inicijative Krug za Trg koja želi promijeniti sadašnji naziv, a na dan Antifašističke borbe  antifašistička liga organizirala je prosvjed protiv promjene imena.

Zagrebački gradonačelnik tako je u ponedjeljak otkrio svoj prijedlog za ime protiv kojeg “nitko ne bi trebao biti” kako je kazao, a ako njegov prijedlog bude prihvaćen ovo će biti osmo ime koje će jedan od najljepših zagrebačkih trgova nositi.

Naime, kroz povijest je mijenjao ime čak sedam puta.

Prvotno se zvao Sajmišni trg, a to je ime bilo aktualno do 1888. godine, kada je preimenovan u Sveučilišni trg. Nakon završetka Prvog svjetskog rata, točnije 1919. dobio je naziv Wilsonov trg po američkom predsjedniku Thomasu Woodrowu Wilsonu, a osam godina kasnije preimenovan je u Trg kralja Aleksandra I. Ovaj naziv trg je nosio do 1941. kada je nazvan Trg I., a 1945. mijenja ime u Kazališni trg.

Samo godinu poslije sporni trg dobiva ime Trg maršala Tita koje ostaje do danas, a hoće li biti preimenovan po osim put ostaje nam vidjeti u četvrtak kada je sjednica Gradske skupštine.

>>>Bandić obznanio: ‘Predložit ću da se ovaj trg preimenuje u Trg Republike Hrvatske’

 


Komentari