Sramotan prizor s Gornjeg grada: Žabokrečina ‘zavladala’ stoljetnom fontanom

FOTO: Davor Trumbić/I to je Zagreb

Bitno je napomenuti da je ova fontana nepokretno kulturno dobro grada Zagreba.

Skulptura “Borba” (“Ribar sa zmijom”), djelo Simeona Roksandića iz 1908., postavljena je kao vodoskok s bazenom na Jezuitskom trgu 1910. godine. Skulptura prikazuje snažan muški akt, koji sjedi na stijeni u borbi sa zmijom, kojoj iz usta izlazi mlaz vode i teče u bazen. Realistička modelacija i dramatičan prikaz borbe čovjeka s prirodom kvalitete su ove kompozicije.

Bitno je napomenuti da je ova fontana nepokretno kulturno dobro grada Zagreba te kao takvo – zaštićeno. Međutim, kako se čini, gradske vlasti ne opterećuju se ovim sitnim detaljem pa dok se proračunskim novcem grade nove fontane, ovo stoljetno umjetničko djelo na Jezuitskom trgu pretvoreno je u žabokrečinu. Samo od sebe nameće se pitanje – održava li tko jednu od najstarijih zagrebačkih fontana te na kojem je mjestu na listi prioriteta?

Zapuštenost fontane vidljiva je već neko vrijeme, no dodatno zabrinjava činjenica da Zagreb vrvi turistima, ljetni događaji zavladali su brojnim frekventnim lokacijama pa tako i Gornjim gradom koji je sam po sebi turistička atrakcija, a gradske vlasti kao i odgovorni za održavanje zagrebačkih fontana nisu poduzeli aposlutno ništa po pitanju kulturnog dobra koje u ovim trenucima zorno oslikava nemar naspram kulturne ostavštine. A njome bi se valda trebali ponositi?

Milan Bandić voli se pozivati na Rim na koji se, kako kaže, ugledao po pitanju fotana. Ipak, moramo primjetiti da mu je prilikom divljenja rimskim fontanama promakla jedna sitnica – oni svoja kulturna dobra i održavaju!

S upitom o održavanju ove fontane obratili smo se i Holdingu, a njihov odgovor ćemo objaviti po primitku.

 


Komentari