SDP-ovci na konferenciji sasuli lavinu kritika na trenutno vodstvo Grada Zagreba

Facebook

Povodom održavanja jedne od posljednjih sjednica Gradske skupštine prije lokalnih izbora, SDP je kritizirao način dosadašnjeg upravljanja gradom.

Pljušte kritike na račun gradskog vodstva

Najavljena 49. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održat će se u četvrtak, 16.02.2017., u 9 sati. Na dnevnom redu sjednice naći će se se 37 točaka rasprave.

Povodom nadolazeće sjednice u srijedu se oglasio SDP, istaknuvši kako se u posljednjem mandatu Skupštine loše upravljalo gradom.

Predstavnici SDP-a na vlastitoj su konferenciji za novinare istaknuli mnoge aktualne probleme u Zagrebu, na taj način želeći pokazati da trenutno vodstvo Grada ne funkcionira kako bi trebalo.

SDP-ov gradski zastupnik Zvane Brumnić kao jedan od primjera lošeg upravljanja gradom tom je prilikom istaknuo situaciju škole u Vrbanima III koja radi preko svojih kapaciteta. Gospodin Brumnić je istaknuo da, iako je škola predviđena za održavanje nastave za 400 učenika, danas ju pohađa čak njih 650. Za školu je, naglasio je SDP, Grad izdvojio 45 milijuna kuna.

Sporni pročistač voda

SDP-ovi predstavnici osvrnuli su se i na pitanje kontroverznog pročistaća otpadnih voda, prenosi Mreza.tv. SDP-ov gradski zastupnik Dominik Etlinger istaknuo je:

“To je jedan od najnepovoljnijih ugovora u svijetu što se tiče koncesije. Mi ćemo za pročistač od 2004. do 2028. godine platiti 10,7 milijardi kuna od čega će koncesionar imati šest milijardi kuna dobiti. Za to smo mogli izgraditi 215 škola, 430 vrtića ili 27 tisuća kilometara vodovodne mreže i riješiti sve infrastrukturne probleme u Zagrebu za sljedećih sto godina.”

Osim na ove goruće teme, SDP-ovi predstavnici na konferenciji su se osvrnuli i na plan obnove pročelja gradskih stambenih zgrada, ističući potrebu iznalaženja dugoročnog rješenja:

“Novci koje će građani dobiti za obnovu fasada nisu poklonjeni već dolaze iz proračuna i zato je trebalo biti doneseno sustavno, dugoročno rješenje. Ono što se može dogoditi je da danas obnovljeno pročelje za nekoliko godina moramo rušiti zbog energetske obnove”, izjavio je gradski zastupnik Brumnić.

“Krše pedagoške standarde i donose polovična rješenja”

Etlinger je također ustvrdio da se odlukom o izgradnji mreže dječjih vrtića krši državni pedagoški standard, s obzirom na to da za njegovo ispoštivanje nedostaje čak 10.000 mjesta u vrtićima.

Uz ove su probleme SDP-ovi predstavnici kritizirali i najavljenu odluku omogućavanja prijevoza bicikala u javnim autobusima, smatrajući ju samo djelomičnim rješenjem. Ističu kako se tom odlukom ne rješava pitanje prijevoza bicikala u tramvajskom prometu, a sva se odgovornost prebacuje na same bicikliste.

Za kraj, gradski zastupnik Zvane Brumnić osvrnuo se i na stanje u mjesnim samoupravama, doznajemo s portala Direktno.hr. Brumnić je ustvrdio: “Vijeća gradskih četvrti dobivaju od Gradskog ureda, Zagrebačkih cesta i Zrinjevca programe održavanja koje moraju izglasati, jer nisu u stanju sami u cijelosti to sagledati. S jedne strane vijećnici se nalaze ispred građana, a s druge strane kriterije im određuje netko drugi. Mislim da mjesnu samoupravu treba ekipirati tako da je u stanju odgovoriti na sve potrebe građana na svom području.”

Povodom sutrašnje sjednice nije se loše još jednom podsjetiti i da je SDP još uvijek neodlučan u vezi s proglašenjem svog službenog kandidata na nadolazećim izborima. Izgleda da je SDP i dalje podijeljen između iskazivanja podrške kandidatkinji Anki Mrak Taritaš i imenovanja vlastitog kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba.

>>> Ovo su potencijalni SDP-ovi kandidati za gradonačelnika: Jedno ime će vas jako iznenaditi


Komentari