Zbog ovih 5 stvari Zagreb nas raduje i rastužuje

Smijemo se i plačemo zbog njega.

Ljubav je komplicirana. Svađate se s tom posebnom osobom, ljuti vas, uveseljava vas i rastužuje. Zbog nje ste sretni, no ponekad i zaplačete. Kako bilo, volite ju. Niste potpuni bez nje.

Isto tako je i sa gradom. Svatko tko istinski voli Zagreb, zna koliko ta ljubav istodobno i boli. Izdvojili smo pet stvari koje čine Zagreb, a zbog kojih osmijeh nerijetko zna biti i bolan.

Dinamo

Volimo ga, no ljuti nas. Zbog neki divnih uspomena osmijeh je na licu, no toliko toga izaziva tugu.

Facebook
Facebook

Želimo vidjeti Dinamo kojeg se s ponosom sjećamo. Moramo priznati – zadnjih godina pogled na njega više je bolio nego što je uveseljavao Purgere. Ipak, Zagreb od njega ne odustaje.

Kvatrić

Još uvijek tinja onaj slabašni plamičak nade da ćemo opet vidjeti naš Kvatrić. No, za razliku od Dinama, u ovom slučaju nada je slabašna i većina nas se pomirila s činjenicom da će Kvatrićem prolaziti uz neizmjeran osjećaj tuge i gorčine.

Dražen Nikola Rusan/Osamdesete u Zagrebu
Dražen Nikola Rusan/Osamdesete u Zagrebu

Nekad smo ga voljeli, danas je ostala samo bol i ljubav prema uspomenama s Kvatrića čije smo lice dobro znali.

Cvjetnjak

Istina, Cvjetnjak više nije Cvjetnjak. Sada je samo Cvjetni trg, doduše ima sreću da nije potpuno promjenio svoj naziv pod pritiskom stranih ljudi koji su ga prisvojili sebi.

Zakaj volim Zagreb/ Salko Čajić
Zakaj volim Zagreb/ Salko Čajić

Naš nekadašnji Cvjetnjak djeli sudbinu s Kvatrićem. Teško da ćemo opet vidjeti trg našeg djetinjstva, no ipak, ostaje ljubav koja nam je usađena onog trenutka kada smo ga zaigranim pogledom upoznali kao jedan od simbola grada.

Tramvaji

Volimo zagrebačke tramvaje. Kao prijevozno sredstvo. No, sve ostalo vezano za njih neizmjerno ljuti. Počevši od (ne)kulture kojoj svakodnevno svjedočimo u njima pa do same tvrtke koja je sve, samo nije gradska, unatoč formalnom statusu.

Facebook
Facebook

No, ruku na srce, mi još uvijek patimo za dobrim starim tramvajima čiji stolci tijekom zime sprže stražnjicu i uljuljaju u san. A njih je sve manje na gradskim tračnicama…

Zagrebački klinci

Nećemo generalizirati, no često se čini kao da ne znaju cijeniti grad u kojem su rođeni. Ustanite starijima u tramvaju, nemojte pljuvati na ulici, nemojte razbacivati smeće po našem lepom gradu.

klinci-se-igraju

Poštujte ga. Brinite se o njemu. I njegujte njegov izvorni duh. Neki to i čine, istina, no kada bi bilo više takvih možda se ne bismo s nostagijom prisjećali purgerskog duha u punom sjaju. Klinci, vama ostaje Zagreb. Čuvajte ga.

Imate li vi neke svoje razloge zbog kojih volite Zagreb ali vas i boli? Pišite nam na [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice.

 


Komentari