ZAGREB OČIMA NAŠEG ČITATELJA: ‘Duh grada bespovratno je uništen’

Ivan Ramađa

Zapamtite – Zagreb je vaš!

Pišemo  o duhu zagrebačkih ulica koji se polako gasi, o birtijama koje je zameo vjetar i otpuhao zagrebački štih po kojem su bile prepoznatljive. Pišemo o zaboravljenom Zagrebu kojeg ste poznavali, no ostali su tek ožiljci na dobro znanom licu.

>>>PURGERSKA CRTICA: Zagreb kroz oblak dima iz skučene birtije

No, ovaj put ne pišemo mi, piše naš čitatelj koji prekapa po ladicama sjećanja. Zoranovo pismo koje je stiglo na mail naše redakcije prenosimo u cjelosti:

“Netko se možda sjeća da su u Zagrebu bile birtije “Zdravljak”, jedna je bila u ulici koja vodi na Gornji grad iz Radićeve. Tamo se nije točio alkohol. Toga više nema. Bila je nekada odlična pivnica “Hranilović” u Staroj Vlaškoj, sto metara od Kaptola. Danas je to restoran, nedostupan običnim pivopijama, gdje su bile najbolje pogačice od čvaraka i druge delicije uz pivo. Kavkaz je devastiran, kao i Gradska kavana, koja ne liči ni na što, nema bečki ugođaj kojeg socijalizam nije mijenjao.

Kavana Corso je zatvorena desetak godina. Medulić je sada DM trgovina. Nema niti zagrebačkog restorana sa domaćim jelima. U Tomićevoj je bio “Tip-Top”, a preko puta njega “Kutjevo” sa domaćim kulenom, šunkom i domaćim vinima, za svakog gosta. “Stari fijaker” se pretvorio u otmjeni restoran, a nekada smo mogli tamo u domaćem ozračju jesti i piti.

“Zaoboravili ste da nema zagrebačke spike”

Blato, na uglu Masarykove i Gundulićeve je bilo stjecište boema i pisaca, glumci i pjesnici su imali svoje recitacije, nastupe. Duh grada je bespovratno uništen, samo da se bude kao drugi u svijetu. Zaboravili ste da nema zagrebačke spike u šatri koju više nitko ne zna govoriti. Pjesme koje su se nekada pjevale kao u filmu “Tko pjeva zlo ne misli” nitko ne zna pjevati od mlađe populacije.

I da zaključim Zagreb je postao glavni grad BiH, ako niste iz Bosne ne možete dobiti posao u Zagrebu. Obrtnici su izumrli, nekada ih je bilo na svakom koraku. Sa mojom generacijom nestat će i likovi iz spomenutog filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

Servus i svako dobro Vam želim. s nostalgijom piše Zoran.

Mi se ipak nadamo da ništa nije konačno, da nije zauvijek. Naš Zagreb još uvijek živi, doduše na aparatima, no dok je vas možete ga reanimirati. Oživite ljubav koja tinja u vama, otvorite oči i primjetite tračak života u njemu. Zapalite vatru i probudite Zagreb. Podarite mu žar koji vi pamtite, zaliječite ožiljke na njegovom licu.

I zapamtite- Zagreb je vaš!

Ukoliko i vi želite s nama podijeliti sliku Zagreba kojeg volite pišite nam na [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice.

>>>OVAKVU PRIČU O ZAGREBU JOŠ NISTE PROČITALI: Grad u plavom kaputu ima posebnu dušu! (FOTO)

>>>KAJ FALI ZAGREBU? ‘Imam filing da se neki srame zagrebačke spike’


Komentari