(VIDEO) Kako se razvijao Jeep kroz 77 godina

screenshot: Youtube.com

Na predstojećem sajmu automobila u Los Angelesu premijeru će imati nova generacija modela Jeep Wrangler. 

Prvi primjerak ovog modela službeno je proizveden 1987. godine, no njegovi korijeni sežu čak do II. svjetskog rata. Naime, na natječaju za lako terensko vozilo koje je raspisala američka vojska 1941. godine pobijedio je Willys MB, preteča današnjeg Jeep Wranglera. Svoju reputaciju praktičnog i pouzdanog terenca, koji je jednostavan za transport i održavanje, učvrstio je na bojišnicama tijekom rata, a s obzirom da se pokazao dobar u djelovanju na terenu nakon rata je proizvedena prva civilna verzija – Willys CJ2A, koji je predstavljen već 1945. godine.

Iste te godine proizvođač je zaštitio oznaku Jeep, pod kojom će se narednih godina i desetljeća proizvoditi i prodavati ne samo direktni nasljednici modela Willys MB, već i mnogi drugi suvremeni terenski automobili, poput modela Cherokee/Grand Cherokee.

U animiranom videu ispod pogledajte kako se ratno vozilo kroz 77 godina mijenjalo i evoluiralo u današnji Jeep Wrangler. Video se završava pick-up modelom Jeep Scrambler kojii bi se u prodaji trebao pojaviti 2018., zajedno s novom generacijom Wranglera.


Komentari