VEĆ 140 GODINA PREPOLAVLJA DAN: Legende i zanimljivosti o pucnju Gričkog topa

wikipedia

Smješten u najstarijoj i najsačuvanijoj kuli na Gradecu.

Već 140 godina top s Griča prepolavlja zagrebačke dane. Top koji s visoke kule Lotrščak puca svaki dan u podne posebnost je koja Zagreb čini jedinstvenim u svijetu. Naime, pucnjevi iz topa mogu se čuti još samo u Sankt Petersburgu, no samo na određene datume. Smješten u najstarijoj i najsačuvanijoj kuli na Gradecu, grički top Zagrepčanima označava podne od 1877. godine i nikada nije zatajio.

Trenutni topnik, Alem  Tutundžić  peta je generacije gričkih topnika. Radi ovaj posao pet i pol godina, nakon što je naslijedio prethodnog topnika, legendarnog Stjepana Možara.

Prije dolaska legendarnog “Štefa”, Grički top nije pucao dvije godine jer se nitko nije htio primiti tog opasnog posla. Problem je stvarala tadašnja naseljenost kule te je tako Štef morao do topa ići uz pratnju policije, prolazivši kroz stanove ljudi prema nekim pričama. Nakon riješenog stambenog pitanja, Štef se mirno mogao posvetiti svome poslu.

hr.wikipedia.org
hr.wikipedia.org
[box type=”info” align=”” class=”” width=””] Za dugotrajnost svog rada, Stjepan Možar je dobio i plaketu Grada Zagreba, a 2008. godine je otišao u zasluženu mirovinu.Tom prilikom Stjepan je rekao da će mu trebati dosta vremena da preboli rastanak od kule u kojoj je boravio od davne 1973. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ovaj topnik nije nikad zakasnio niti uzeo bolovanje. Čak bi i prilikom godišnjeg odmora, pogledavao na sat točno u podne. Nešto mu je nedostajalo.[/box]

Na njegovo mjesto zasjeo je Alem Tutundžić koji je nastavio stopama svog učitelja. Alem iz topa puca svaki dan, a u pet i pol godina, koliko je proveo u kuli Lotrščak nikad nije zakasnio opaliti točno u podne, kao niti njegov prethodnik.

Legenda u pucnju koji je spasio Zagreb

Potkraj 16. stoljeća Turci su odlučili kako će zaposjesti cijelo hrvatsko kraljevstvo. Hasan-paša Predojević bio je tadašnji Sultanov namjesnik u Bosni. Na prevaru je oteo hrvatskom vladaru Bihać, a sada je odlučio učiniti isto sa Siskom.

I dok se njegova vojska nalazila u Sisku on je sa svojim konjanicima kojih je bilo od dvije do tri tisuće pljačkao po selima, ubijao ili odvodio nedužno stanovništvo u roblje.

Za to vrijeme Zagrepčani su gledali prema drugoj obali Save, kako gore sela. Bili su zabrinuti jer nisu imali top koji bi s Griča mogao opaliti tako daleko. Hasan-paša Predojević to je i znao pa je bezbrižno postavio šatore i uživao s plesačicama.

Priča kazuje da su Zagrepčani  znali što Hasan-paša smjera pa su svakoga dana radili na tome da dopreme što više oružja kako bi se mogli obraniti. Tako su jednoga dana kada Hasan-paša nije gledao jer je uživao u svom šatoru, dopremili iz Beča, iz tamošnje ljevaonice, veliki top i postavili ga na kulu Lotrščak. Cijev topa usmjerili su upravo na šator Hasan-paše.

Pobjegao je što dalje od Zagreba

Jednog proljetnog dana kada Hasan-paša nije ništa slutio te je uživao s agama i begovima, a kuhar mu je donosio pijetla na srebrnom pladnju, odjeknulo je nešto poput eksplozije i svi šatori su se srušili, a Hasan, begovi, age i svi ostali popadali su na pod. Od straha su jedva ustali i dali se u bijeg. Opalio je top s Griča! Kugla iz topa je odnijela pijetla kojeg se Hasan spremao pojesti, a zračni kovitlac koji se stvorio srušio je sve šatore.

Turski vođa se toliko prestrašio da je pobjegao što dolje od Siska i od Zagreba. Bitka kod Siska prekinula je sva daljnja turska napredovanja, a Zagreb nikada nije bio u rukama Turaka.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Grički top od tada svakoga dana točno u podne podsjeti na taj davni hitac koji je spasio grad Zagreb. Ovaj neizostavni dio gradske povijesti, tradicije i turističke ponude nije pucao jedino za vrijeme Prvog svjetskog rata pa sve do 1928.godine.[/box]

Prvi put se oglasio za Novu godinu 1877. i od tada se utvrđen običaj podnevnog pucnja zadržao sve do danas, a ujedno je bio i znak za zvono čitavoj okolini. Top koji danas imamo, dar je od JNA povodom Univerzijade 1987.godine. To je peti top po redu, a njegovi prethodnici izloženi su u Muzeju grada Zagreba.

Pucanj Gričkog topa danas može prestraši tek golubove i pokojeg turista, a Zagrepčani sjedinjeni s njegovim pucnjem, bace samo letimičan pogled na gradski sat da se još jednom uvjere u točnost ovog jedinstvenog gradskog simbola.

>>>VJERAN ZAGREBU I NJEGOVOJ POVIJESTI: Legendarni topnik “Štef” nikada nije zakazao (FOTO)

>>>JOŠ JEDNA ZAGREBAČKA LEGENDA: Priča o silnom topovskom pucnju koji je spasio Grič


Komentari