Tko ih se sjeća? Staklene kugle nekoć su bile zaštitni znak svakog dućana

Nikada zaboravljene uspomene iz djetinjstva.

Čupava djevojčica u traper tregericama i tenisicama koje je naslijedila od starije sestre i danas pamti nestašne i najluđe igre. Bila su to vremena vraćanja doma “kad se svijetlo upali”, osvajanja krošnji stabala zelenih šljiva, igranja gumi gumija i sanjarenja po prostranim novozagrebačkim livadama. Po tome i brojnim anegdotama pamtim najljepše trenutke svog djetinjstva.

Bezbrižno doba uz neizostavne ledene štapiće (ipak su oni bojali jezik) i roze žvakaće koje su nerijetko završavale u čupavoj kosi. Ključ na uzici brižno je bio spremljen u gornjem džepiću tregerica, a danas sam u prolazu još jednom otključala to doba.

Pokraj kvartovske voćarnice smjestile su se staklene kugle s lopticama hopsicama i šarenim igračkama i odvele me na nostalgično putovanje. Nekoć su stajale ispred svakog kvartovskog dućana i mamile male ruke svojim šarenilom.

kugle

Kupiš ledenih štapića za velike novce, logično. sve iznad “medeka” meni i sestrama bilo je pravo bogatstvo i onda te ispred malog dućana dočekaju šarene kugle radosti. U većini slučajeva ostale bi nam dvije kune, taman za lopticu hopsicu.

Koja su to neizmjerna sreća i skakanje bili kad iskoči šarena kuglica. Satima smo se natjecali čija će više odskočiti, a još zabavnije je bilo hodati i tražti izbočine u asfaltu jer tada nisi znao u kojem će smjeru loptica krenuti.

Pamtim i jednog malca iz zgrade iznad dućana, pa taj nas je redovito pobjeđivao u igri. Iz nama nepoznatog razloga njegova hopsica uvijek je išla u nebeske visine.

>>>ZAKAJ VOLIMO ZAGREB? Popisali smo sjećanja na prve poljupce, vruće piroške i sladolede od tri kune…

Taj Zagreb i to doba nikada neću izbrisati iz sjećanja, a ovakvi mali podsjetnici simbol su da on još nije na izdisaju.

Da bar nisam toliko žurila, kupila bih i danas jednu šarenu hopsicu čisto da se nasmijem kao prije 12 godina….

>>>SJEĆATE SE OVOG? ‘Današnje reklame se mogu posramiti pokraj ove’ (VIDEO)


Komentari