Zagreb
+C

Siđeš na Maksimir i nađemo se na ‘Pimpek placu’

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Jeste li se ikad sastali kod čuvenog Bacača diska?

Davne 1957. godine na križanju Maksimirske ceste i Svetica postavljena je skulptura znamenitog kipara Vanje Radauša – Bacač diska. Skulptura je izrađena od bronce, tj. od slitine bakra kositra i cinka. Kip je obnovljen 2013. godine.

Ova statua predstavlja atletski građenog muškarca, a s obzirom na to da je u potpunosti gol dobio je i svoj nadimak – ‘Pimpek plac’.

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Brojne generacije fakina izmijenile su se unazad pedesetak godina održavajući na životu zagrebačku tradiciju uoči svakog Uskrsa – farbanje jaja.

>>>Uskrsni običaji zagrebačkih fakina: Kaj velite na ove tradicije?

Osim dugogodišnje tradicije farbanja jajca, Bacač diska je na Maksimiru glavno mjesto dogovora. Poput sata na Trgu bana Josipa Jelačića, na Maksimiru je ‘Pimpek plac’ glavni orjentir.

Iako se nitko nije nalazio točno ispod ovog kipa, jednostavno je bilo zabavno reći: ‘Nađemo se na pimpek-placu’. Ako ste nekome trebali objasniti na kojoj tramvajskoj stanici mora izaći, samo biste rekli: ‘Kada vidiš golog lika, došao si na Maksimir’.

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

U zelenom zagrebačkom kvartu Maksimiru, Bacač diska / Pimpek je svojevrsni simbol.

Koji je simbol vašeg kvarta? Pišite nam na [email protected]

 

Komentari

Provjerite

Zvonimir Lončarić: "Putokaz" Skulptura "Putokaz" prikazuje ženske noge, a podsjetnik je na nekadašnje popularno savsko kupalište tzv. babinjak, kojega se Zagrepčani s nostalgijom prisjećaju.

(FOTO) Impozantne i neobične: Evo što se krije iza kultnih skulptura na savskom nasipu

Komunikacijski alat u procesu posredovanja kulture i umjetnosti građanima i zainteresiranim posjetiteljima. Komentari