OBAVEZNO PROČITAJTE: Ovo je 5 stvari koje morate znati o Cvjetnom trgu!

hr.wikipedia.org

1. Pravo ime Cvjetnog trga je Trg Petra Preradovića

Iako je među građanima najpoznatiji kao Cvjetni trg (op.a zbog velikog broja cvjećara koji na njemu borave), pravo ime Cvjetnog trga je Trg Petra Preradovića.

2. Kontroverzni shopping centar

Povodom otvaranja trgovačkog centra Cvjetni kontroverznog poduzetnika Tome Horvatinčića, prosvjednici su se u čak nekoliko navrata sukobili s policijom, odnosno pokušali spriječiti njegovu izgradnju, kao i izgradnju podzemne garaže zbog koje je uništen dio zelene površine. Građani su pohrlili u prosvjed i povodom izgradnje podzemnih garaža gdje su napravili popriličnu gužvu nasred Gundulićeve.

3. Omiljeni kafići u centru Zagreba

Cvjetni trg su okupirale stolice kafića, dok je nekada ovdje bilo puno više slobodne površine.  Trg danas broji preko 12 kafića čije glomazne stolice zauzimaju čitav prostor. Kada danas pobrojite sve preostale klupe postavljene na Trgu, ukupno ima mjesta za tek tridesetak ljudi koji mogu tamo sjesti, a da ne moraju ništa za to platiti. Neke od tih metalnih javnih klupa su s vremenom čak potpuno utopljene među stolovima pred bivšim kinom Zagreb tako da se do njih možete progurati praktično samo na silu.

4. Svi žele biti viđeni

Umjesto šetnje po prirodi, mnogi se subotom upute prema glavnoj zagrebačkoj Špici; Cvjetnom trgu. Vrlo vjerovatno je tome razlog da budu viđeni, jer tamo se okupljaju “najveće face” odnosno celebrityji i zagrebačke djevojke koje pojavom na subotnjoj špici pokazuju status pravih gradskih šminkerica.

5. Poznati svjetski brendovi 

Potpuno očekivano, otvaranje prvog H&M-a u Hrvatskoj izazvalo je pravi stampedo željnih kupaca kao da sutra ne postoji.

”Svake sekunde u centar uđe jedan čovjek, svaku minutu 60 ljudi, svakog sata 3600 posjetitelja, a od petka do nedjelje brojka je stala na 137 tisuća građana”, pisalo se svojevremeno po medijima.

Naime, H&M je jedina trgovina koja u potpunosti odskače od ostatka trgovina smještenih u Centru. Riječ je o  megapopularanom svjetskom brendu koji je u kratkom roku osvojio srca i novčanike brojnih Zagrepčanki, a nakon ovog švedskog brenda došao je i popularan MAC.


Komentari