MANJE POZNATE ZAGREBAČKE ZANIMLJIVOSTI: Kako se zvao konj pod čijim se repom nalazimo?

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Tri činjenice koje nisu poznate svima.

Svi znamo da Zagreb krije mnogobrojne tajne i zanimljivosti. Većina njih skrivena je pod gradom, no pokraj nekih prolazimo svakodnevno, a da nismo ni svjesni činjenica koje bismo trebali znati. Jedna od takvih zanimljivosti je i banov konj, pod čijim se repom nalazili dok sat nije ušao u modu. Neki Zagrepčani ove tradicije drže se i danas, no znate li kako se zvao banov konj?

Konj bana Jelačića zvao se Emir. Prema povijesnim izvorima, Mahmud-bega Bašić iz Bihaća darovao je konja banu Jelačiću, a on je dojahao na njemu na ustoličenje u Zagreb, a kasnije u Mađarsku. Uginuo je deset godina nakon banove smrti.

Flickr.com
Flickr.com

Zanimljivo je i nekadašnje ime Jurišićeve ulice. Do 1878. godine ona se zvala Puževa ulica, a protezala se od Petrinjske do Vrtlarske ulice (Palmotićeva). Do početka 19. stoljeća bila je zavojiti puteljak, kojim je djelomice tekao potok Medveščak napajajući okolna polja i vrtove. U njoj se nalazila gradska klaonica, ali i najbolji puževi u gradu.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački kvart Dubrava nekoć je nosio naziv naselje Dubrovnik. Novo naselje koje se nazivalo Dubrovnik kraj Zagreba promoviralo se i u dnevnom tisku te je u listu Večer 1935. objavljen tekst pod naslovom “Iza Maksimira nastat će najljepša četvrt Zagreba”.

Znate li vi neke manje poznate zagrebačke zanimljivosti? Pišite nam u inbox ili na mail [email protected].


Komentari