Kvartovski ‘Zvižduk’: Kako je opet zaživio kultni zagrebački birc

FOTO: Zagreb.info

Svaki kvart u Zagrebu ima svoju prošlost, svoju dušu i stanovnike koji ga neizmjerno vole.

Bukovac je jedan od onih kvartova koji nije izgubio dušu, a njegove ulice i puteljci često su opisivani u knjigama. Upravo u tom kvartu postoji malo sakriveno blago koje sa sobom nosi priče iz prošlosti, a stvara neke nove priče za buduće naraštaje.

Šećete li maksimirskim puteljcima ili sjednete na autobus 227, doći ćete na Bukovac. Na stanici ‘kod dućana’, točnije na adresi Gornji Bukovac 98, nalazi se Caffe Bar Zvižduk.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Tu će vas dočekati pravi zagrebački duh i uvijek dobro raspoloženi Bukovčani. Mlada vlasnica Sara Franjković uvijek je dobro raspoložena a o Zvižduku govori s puno ponosa i ljubavi.  Ispred ovoga kafića nekada su svoje vrijeme provodili bukovački klinci, a nekada je na istome mjestu bio dućan.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Povijest Zvižduka

Godine 1932., na Bukovcu je niknula zgrada u kojem se nalazi današnji Zvižduk. Prema navodima susjeda, bila je to jedna od prvih katnica na Bukovcu. Prije samog Zvižduka, godinama je u njegovim prostorijama bio Unikonzum gdje su se stari Bukovčani opskrbljivali namirnicama.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Ispred se nalazila telefonska govornica, gdje su pojedini Bukovčani provodili vrijeme. Bukovački su fakini s ove govornice zvali djevojke.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album / Lijevo – Sadašnji zvižduk

Početkom ’90-ih dućan je zamijenio kafić Zvižduk. Kako kažu susjedi, provodili su ovdje vrijeme radnici koji su gradili obližnje bukovačke kuće. Prvi su vlasnici svake nedjelje prodavali pogače, zbog kojih se čekalo u redu, a u svom su kafiću držali i sladoled na kuglice. Slavile su se ovdje Nove godine, Štefanje, a neki bi popili čašicu više pa bi ih doma ‘prevezao bukovački uber’ – tačke.

Prije Sare Franjković, vlasnica Zvižduka bila je Vedrana Stunković sve do 2016. godine. Vedrana je nakon 18 godina odlučila promijeniti posao, a Zvižduk je preuzela mlada Bukovčanka Sara Franjković.

Zvižduk danas

Zvižduk je od ’90-ih do 2016. bio zatvoren svega mjesec dana. Toliko je bilo potrebno da Sara zajedno s obitelji i susjedima uredi kultni bukovački kafić.

Većinu namještaja, pronašli smo na Hreliću. Neke su nam predmete počeli donositi susjedi, kao što je stara kamera i činele‘, rekla nam je Sara.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Sve što su mogli napraviti sami, učinili su uz puno truda i savjete dobrih susjeda. Od bojanja zidova do malih aranžmana na stolu. Stari je Zvižduk počeo mijenjati svoj izgled uz mnogo kreativnosti i dobrih ideja. Ovaj je prostor osmišljen kao topli dnevni boravak u kojem rado provodite vrijeme.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Interijer prilagođavam godišnjem dobu. Detalji na stolu su prilagođeni trenutno jeseni, u proljeće stavljam npr. cvijeće.‘, objašnjava nam Sara. Prostor su podijelili na mali i veliki boravak. Na sredini ‘velikog boravka’ nalazi se tepih, koji je dugo vremena stajao na tavanu. Ostavlja osjećaj kao da ste nakon napornog dana, došli u svoj topli dom.

‘Mali boravak’, kako ga od milja zovu, pravi je mali skroviti kutak u kojem možete čitati ili ispijati kavu u dobrom društvo. Ako se ipak odlučite za čitanje, možete posegnuti za knjigama Zvonimira Milčeca, koje se nalaze na policama.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Bukovački duh, spačke i fini bukovački susedi

Sara uz sebe ima pravi tim konobara od kojih možete naručiti ‘kavicu s mlekecom’ ili ‘prosit lepo, Škropec’. Ako ste u žurbi, dobit ćete ‘kavu za ići’. Srest ćete ovdje male i velike Bukovčane, a često dolaze članovi KUD-a Bukovac i DVD-a Bukovac. U ovom kafiću vlada pravi mali kvartovski duh.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

U Zvižduku, svaki susjed ima svoje mjesto.

Jedan susjed svako jutro dolazi popiti kavu. Zna kako između 8:30 i 9:00 dolaze susjede, pa čim ih uoči, uzima svoju kavu, novine i preseli se iz malog boravka u veliki.‘, govori nam Sara. Osim finih bukovačkih susjeda, ponekad se potkrade i kakva ‘spačka’.

Svako jutro, jedan susjed dolazi pročitati novine od početka do kraja. Jednom su mu dečki u ‘friške’ novine podvalili u sredinu stare stranice. Svi su se pravili vrlo ozbiljni i čekali da skuži kako čita jučerašnje vijesti.‘, kroz smijeh govori Sara.

Dolaze ovdje i bukovački đaci nakon što završe s nastavom u OŠ Bukovac, a kako sa smješkom kaže Sara, obično naruče čašu vode.

Zvižduk je početkom rujna proslavio svoj prvi rođendan u dobrom raspoloženju i uz gitarista i solo izvođača Ivana Radeka. U Zvižduku često sviraju braća Palčić, Filip i Luka, koji su poznati kvartovski virtuozi na gitari, kao pratnja pjevačici Tei Milić. S kvarta dolazi i Kruna Crnjak koja svira ukulele.

Svatko tko dođe u ovaj mali kvartovski kafić, može se potpisati na jedan zid. Zidovi bukovačkog ‘Zvižduka’, pričaju svoju priču.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Bukovac ima svoju dušu koja je utkana u njegovim cestama, u puteljcima maksimirske šume i u zidovima stare katnice u kojoj Zvižduk nastavlja stvarati povijest Bukovčana. Ako ste se zaželjeli malo starog kvartovskog duha, ovdje ste uvijek dobrodošli.

 


Komentari