IZ ZAGREBAČKE PROŠLOSTI: Oni su nekoć održavali naš Zagreb čistim (FOTO)

Berislav Kržič‎/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

Kako je to izgledalo prije i tko je održavao naš grad čistim?

Gradske ulice ne možemo zamisliti bez Čistoće i prepoznatljivih zelenih kamiona. No, nekoć nije postojala Čistoća, a ulice su unatoč tome blistale. Kako je to izgledalo prije i tko je održavao naš grad čistim, kazuje prašnjava, stara fotografija s početka 1950. – ih godina.

Silva Vretenar/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad
Silva Vretenar/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

“Godine 1952. Grad Zagreb osnovao je budžetsku ustanovu Cesta koja je preuzela sve poslove prijašnje Cestogradnje. Osnovna djelatnost je bila  u Gradu Zagrebu. Iz Ceste se 1961. izdvaja komunalno poduzeće Čistoća”, napisala je Silva objavivši fotografiju iz 1950. u Facebook grupi “Zagreb kakav je bio nekada”.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Zanimljivo je da Odredba iz najstarijeg i do danas sačuvanog gradskog propisa vezanog za brigu o urednosti i čistoći gradskih ulica datira iz 1425. godine, a objavilo ga je Poglavarstvo zagrebačkog Gradeca:

“Neka se ni jedan čovjek ne usudi ni na koji način baciti ili ukopavati na gradskim ulicama smeće, pučki zvano smeti, koje je pomeo u kući ili vodu od pranja suđa, ili drugu nečistoću, osobito pepeo, pučki zvan perilo ili poplati. Neka se ne usude činiti ni na koji način. A oni koji to učine, neka prvi put plate globu od šezdeset denara, drugi put tri pense (120 denara), a treći put neka pretrpe veću kaznu.”[/box]


Komentari