(FOTO) Zagrepčani se i danas sjećaju ‘kartodrapaca’ iz tramvaja: ‘Sredina, naprijed molim, oslobodite vrata!’

1561

Zlatna zagrebačka vremena.

Stariji Zagrepčani i danas se sjećaju konduktera za prodaju karata koji su stajali kod ulaznih vrata tramvaja i buseva.

Sjećanje su građani obnovili nostalgičnom u grupi Osamdesete u Zagrebu uz fotografiju nasmijane plave kondukterke. Prisjetili su se vožnji u tramvajima kada su “tete cvikale i drapale” karte, a uz sebe su imale žute “blokiće”, odnosno karte s tablicom, lupile bi žig i podrapale ga olovkom. S jedne strane olovke bio je grafit, a s druge okrugli pečat s kojim bi poništila kartu kada bi označila kuda putnik ide. Ako su građani presjedali, morali su tražiti “prelaz”.

FOTO: Bruno Marok / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Bruno Marok / Osamdesete u Zagrebu

Radile bi to, kažu, sa širokim osmijehom, bile su, kažu Zagrepčani, nasmijane, ljubazne i djeci bi često poklanjale bombone. Izlazile su i u susret učenicima pa bi potvrdile, kaže Zagrepčanka, kartu kao da je tramvaj kasnio pa nisu trebali ići na prvi sat.

Građani se najbolje sjećaju naredbi: “Sredina, naprijed molim, oslobodite vrata!”, a često bi se kondukteri, kažu građani, svađali s putnicima zbog gužve i kašenjnja. Tada je bilo i puno manje švercanja, ali bi se građani i tada snalazili vožnjom na pulferu – majstori za iskakanje na zavojima, pogotovo između dvaju kola. Zagrebački fakini nisu mogli odolijeti takvom nestašluku, ipak je švercanje dio zagrebačke tradicije.

Prisjetili su se Zagrepčani i tramvajskih vrata “sa zlatnom mesinganom šipkom“, pa su tako sami mogli otvoriti vrata gdje god su htjeli, dok su s vanjske strane, kaže Josip, tramvaji imali “drvene rešetke kao neke polurolete na staklima“.

Mnoge su djevojke, kažu, htjele raditi kao kondukterke u budućnosti, no to je zanimanje izumrlo i simpatične, nasmijane tete zamijenio je aparat.

 

FOTO: Dean Nasteski / Osamdeste u Zagrebu
FOTO: Dean Nasteski / Osamdeste u Zagrebu

Građani su postavili i fotografiju nekadašnjih karata žute boje na kojima se nalazila mapa glavnih stanica.

Roditelji nisu trebali plaćati kartu za djecu do njihove 7. godine, pa su tako brojni mališani nekoliko godina bili stari 7 godina.

Zlatna zagrebačka vremena ponovno su probudilia najljepša i najtoplija sjećanja Zagrepčana.

>>> (FOTO) Jeste li se i vi vozili tramvajem poput ovih Zagrepčana?