(FOTO) Zagrepčani je obožavaju:Ovo je jedna od najljepših ulica u srcu Zagreba

FOTO: Ivan Klindić

Od malih štandova, kafića do parka.

U centru grada najviše se ljudi šeće Tkalčićevom ulicom, a Opatovina kao da je malo odsjećena od te gradske vreve. Upravo oni koji su željni malo mirnijeg okruženja ili oni koji vole istraživati grad, vole provoditi vrijeme na Opatovini.

Mogli bismo reći da je Opatovina poput malog Zagreba. Ovdje je tržnica s cvijećem, mali štandovi, kafići i restoran, a osim parka i crkve ima i pučku kuhinju sakrivenu između dva drvena štanda. Do Opatovine je lako doći. Možete se uspeti stepenicama iznad Dolca ili Skalinskom, a doći ćete na trg Petrice Kerempuha.

Na samom se trgu nalaze brojni štandovi gdje možete kupiti cvijeće a navečer se trg pretvara u veliku terasu.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Napravite par koraka i već ulazite u taj mali kaos. Prodaju se suveniri za turiste i odjeća na drvenim štandovima. Možete pronaći i ručne radove. Ali Opatovina nije ulica trgovina. Ona je kao mala mikrolokacija u kojoj vlada poseban duh.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

A kakva bi to šarmantna ulica bila, da nema svoj antikvarijat. možete doći pronjuškati i pronaći kakvo sakriveno blago.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Ovdje često prolaze školarci obližnje osnovne škole, ljubitelji umjetnosti, zaljubljenici u craft piva pa i beskućnici. Naći ćete u njoj nagrađivani zagrebački restoran Lanterna na Dolcu. Sedmostruki dobitnik nagrade Certificate of excellence na osnovu komentara korisnika.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

A pri vrhu Opatovine, nalaze se mala vrata između dva drvena štanda. Radnim danom od 15 do 17 sati ispred tih vrata ćete naći red beskućnika u potrazi za toplim obrokom. Radi se o Franjevačkoj pučkoj kuhinji pored crkve Sv. Franje zajedno sa samostanom. U samostanu se danas nalazi franjevačko sjemenište, u njemu žive i mladi franjevci koji se pripremaju za polaganje svečanih doživotnih zavjeta u Redu, a većinom studiraju teologiju, te se pripremaju za svećenički poziv. Uz samostan i crkvu aktivan je Franjevački svjetovni red koji se brine o kuhinji, u kojoj se dnevno podijeli više od 100 obroka.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

A sa suprotne strane ulice, nalaze se brojni kafići gdje možete popiti kavu. Doći će do vas ponekad beskućnik da vas zamoli cigaretu. Pred vašim očima odvija se jedan mali kvartovski život, suživot Zagrepčana svih uzrasta.

Na kraju ulice, iza željeznih vrata, čeka vas park. U njemu su dječje igralište, grafiti i mala šetnica. Ako niste raspoloženi sjesti u kafić, možete pronaći svoj mir na obližnjoj klupi.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Možda nije najljepša ulica u gradu Zagrebu, ali Opatovina ima duha. Otvorilo se i zatvorilo se mnogo kafića, a u nekima su Zagrepčani provodili mladost. Nekima je Opatovina bila glavno odredište poslije škole ili bi se ovdje sakrivali od gradske vreve. Život na Opatovini svakako raste, ali još uvijek ima svoj šarm i svoju ljepotu.

 

 


Komentari