Tajna Krvavog mosta: Što krije mračna prošlost šarmantne zagrebačke ulice?

FOTO: Ivan Klindić

Danas je to očaravajuća ulica, s duhom zagrebačke prošlosti

Glas da pod Krvavim mostom leži mrtav čovjek otvarao je vrata purgarskih kuća…”, pisala je Zagorka o Krvavom mostu i osvojila Zagrepčane željne misterija i legendi o svome gradu. Danas, naziv male ulice koja spaja Tkalčićevu i Radićevu budi znatiželju i mami turiste, a njena ljupkost uvijek iznova očarava . No, ispod ljupke površine, krije se mračna prošlost kojoj ulica i duguje svoj naziv.

Naziv ove ulice, vraća u daleku prošlost u kojoj nalazimo dva grada – Gradec i Kaptol. Ove gradove, osim brojnih nesuglasica, razdvajao je i potok Medveščak. Most na njemu, imena “Pisani”, spajao ih je samo u slučajevima sukoba. Možda nije bilo venecijanskih igli koje su se zabadale u srce pod Krvavim mostom, no krvi svakako nije nedostajalo.

U starim spisima ne može se pronaći točan trenutak kada je taj most dobio svoj epitet “krvavi”, no borbe su se vodile od druge polovice 13. stoljeća. Prema jednoj verziji predaje, već tada Krvavi most dobiva svoj naziv. No, druga verzija, ona Pavla Cindrića, govori o 17. stoljeću i sukobu zbog gradnje mosta. Naime, dok su jedni gradili, drugi su rušili i obratno što je dovelo i do oružanog sukoba. Zbog ovog, možda i najkrvavijeg sukoba, Pisani most je preimenovan u Krvavi most.

Bez obzira na stalne sukobe, mržnja između Gradeca i Kaptola nije bila konstantna. Jedni drugima su trebali, pa je tako dolazilo i do česte suradnje. Trajnim mirom, u 18. stoljeću, izgrađen je i most kao simbol jedinstva. Izgradnjom Tkalčićeve ulice, most je srušen 1899. godine, a na njegovom mjestu “izrodila” se ulica koja čuva sjećanje na ovu burnu prošlost. No, ova ulica krije još jednu zanimljivost- na kućnom broju 2, gdje se danas nalazi knjižnica, nalazila se prva telefonska centrala u Zagrebu, otvorena 1877. godine.

Danas, Krvavi most, simbol nesuglasica i sukoba, napokon ima ulogu koja mu i pripada; spaja građane i turiste svojom ljepotom, šarmom i onim, uvijek privlačnim – mističnim štihom.


Komentari