(FOTO) Spektakularne povijesne izvedbe smjene straže: Jedinstveni konjanici, vojnici i vojnikinje Kravat pukovnije oduzimaju dah

FOTO: Zlatko Gašpar

Jedinstvene i spektakularne povijesne izvedbe Smjene straže, koja oživljava junaštvo hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i povijesne početke kravate.

Jedinstveni vojnici, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, oduzimaju dah odorama i povijesnim izvedbama Smjene straže kojom nas vraćaju stoljećima unazad te nam na originalan način približavaju hrvatsku i vojnu tradiciju, te kravatu kao hrvatski simbol.

Vojnici Kravat pukovnije izvode program smjene straže od 10. srpnja 2010. godine u suorganizaciji ustanove Academia Cravatica (AC) i Turističke zajednice grada Zagreba, odjeveni u repliku hrvatskih povijesnih vojnih odora, svake subote i nedjelje te u terminima određenih državnih praznika i drugih svečanih prigoda, u Zagrebu, na relaciji Trg sv. Marka – Trg bana Jelačića – Kaptol.

Riječ je o autorskoj zamisli Marijana Bušića, ravnatelja AC i utemeljitela šireg projekta “Hrvatska – domovina kravate”. Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću.

Ovaj originalan i iznimno atraktivan turistički proizvod promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate.

Kravat pukovnija namijenjena je očuvanju i promicanju kravate kao jedinstvenog hrvatskoga doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Prije početka glavne ceremonije, pješački dio Kravat pukovnija se preko parka Opatovina, Tkalčićeve ulice i Felbingerovih stuba uspinje na Dvoranski prečac, te Opatičkom ulicom dolazi na molitvu pred Kamenita vrata. Nakon završetka nastupa, slijedi odvajanje od konjičkog dijela postroja i povratak u prostorije na Kaptolu. Ceremonija traje od 11:30 do do 14:30 prema spomenutoj ruti.[/box]

 

Vojska se sastoji od konjanika (trenutno ih ima 14) i pješaka (trenutno ih ima 76), a godišnje izvedu 56 smjena.

Trenutno novake prate budne oči zapovjednika Željka Matejčića, ali i njegovog zamjenika Hrvoja Bušića, koji nas je proveo kroz obuku rutom od prostorija na Kaptolu pa sve do Dolca, gdje su zapeli za oko znatiželjnim prolaznicima.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar

Prvi put u povijesti Kravat pukovnija dobila žensko pojačanje

Prvi put u povijesti su Kravat pukovniji pristupile dvije dame – Anita Vencl i Neda Budas. Studentica FER-a i veterinarska tehničarka obukle su svečane odore!

Studenticu Anitu je nagovorio prijatelj, koji je također član Kravat pukovnije, da se prijavi, tim više što se 10 godina bavila jahanjem. Neda, koja se inače bavi streličarstvom, hrabro je odlučila prijaviti se kada je vidjela oglas na internetu. Djevojke su se odlično snašle, momci su ih dobro prihvatili i, kako su nam kazale, jako im se sviđa zasad!

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Raduje nas da su nakon osam godina po prvi puta u naše redove ušle djevojke. Od brojnih kandidata kojima je ove godine bila želja pridružiti se Kravat pukovniji, u užem je izboru ostalo svega njih osam. Jučerašnjim odabirom u stroj Kravat pukovnije ušlo je šest punopravnih novih vojnika, a kao pričuvu smo odabrali i sedmoga”, kazao je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.[/box]

Nakon odabira slijedi izobrazba i zahtjevna obuka.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kako bi osoba postala vojnik Kravat pukovnije, mora ispunjavati sljedeće uvjete:

  • državljanin RH
  • radno sposoban
  • potvrda o zdravstvenoj sposobnosti
  • pohađanje selekcijske izobrazbe (bez naknade)
  • posebna znanja/vještine – navesti, ali ne utječu na izbor
  • radna angažiranost u Kravat-pukovniji

Kravat pukovniju uvijek možete naknadno kontaktirati putem e-mail adrese [email protected].[/box]

Sezona Kravat pukovnije započela je na Uskršnji ponedjeljak 17. travnja prvom ovosezonskom smjenom straže na Trgu Sv. Marka. Nastupi se redovito održavaju svakog vikenda do 2. listopada, a sezona završava 18. listopada na Dan kravate. Osim vikendima, Kravat pukovnija nastupa i povodom državnih praznika. Nastupili također i u inozemstvu i diljem Hrvatske.

Počasnu gardu vojnika, konjanika i vojnikinja građani svaki put gledaju divljenjem, a posebno oduševljavaju izvedbom smjene straže.


Komentari