(FOTO) U hladu Zagorkine sjene nalazi se jedan od najpoznatijih zagrebačkih simbola

FOTO: Ivan Klindić

Simbol grada u najživopisnijoj ulici u Zagrebu.

Tkalčićeva ili popularno “Tkalča”, najživopisnija je zagrebačka ulica u samom središtu grada, koja je nastala u potočnoj dolini između, u srednjem vijeku utvrđenih, najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Davno prije ulice ovdje je tekao potok, stoga se i sama ulica do početka 20. stoljeća zvala Potok.

U hladu sjene Marije Jurić Zagorke, velike zagrebačke književnice i novinarke, nalazi se sunčani sat koji pokazuje pravo vrijeme, a nisu mu potrebne baterije već, kao što i samo ime kaže, samo zrake sunca.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

U studenom 1955. godine za diplomski rad na Akademiji primijenjenih umjetnosti izradio ga je Božidar Jušić. Mentor ovog zanimljivog vizualnog i komunalnog zadatka bio je profesor Ernest Tomašević.

Iako su u Zagrebu sačuvane dvije sunčane ure iz XVII. stoljeća (jedna u dvorištu nekadašnjeg Isusovačkog samostana – danas Klovićevi dvori, a druga u dvorištu Muzeja grada Zagreba), upravo je sat u Tkalčićevoj, premda “najmlađi”, najpoznatiji. Postao je jednim od simbola grada i dobio pridjev “stari”.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Sat u obliku peterokuta je ukomponiran u pročelje zgrade, krovište i prozore. Uslijedilo je slikanje lepeze sata skalom duginih boja na svežoj žbuci, tehnikom fresko. U naknadnim manjim ispravkama vezivo fresko bojama bili su svježi kravlji sir i vapno, izmiješani lopaticom. Simboli mjeseca smješteni su uz krivulje karakterističnih sjena u dva vertikalna niza. Crtež na satu urezan je greblicama. Neke crte pocrnjene su kazeinskom bojom, a neke su ostale bijele. Sunce je oblikovano tlačenjem bakra i na kraju patinirano. U sredini Sunca učvršćen je bakreni gnomon s alkom. Sat je završen dana 3. studenoga 1955. godine.[/box]


Komentari