Zagreb
+C

NEKE JOŠ DELAJU: Najpopularnije zagrebačke birtije u kojima ste bili ‘inventar’

Red Apple Pub

Kvartovski bircevi koje ne zaboravljamo.

Facebook grupa “Osamdesete u Zagrebu” prava je škrinjica s uspomenama iz jednog, drugačijeg Zagreba, prirodnijeg Zagreba. Dijele članovi grupe svoja uspomene, anegdote i doživljaje ali i sjećanja na neka mjesta Zagrepčanima dobro poznata.

Tako je Dunja upitala ostale članove koji su kvartovski bircevi bili njihove baze. Našlo se na njihovom popisu različitih imena i kvartova, kafića iz centra te birtija koje rade i danas. Složili smo popis onih najpopularnijih, a neki od njih, pregaženi vremenom, odavno su stavili ključ u bravu.

Prošećite s nama putevima nostalgije, osvježite sjećanja i prisjetite se svog birca u kojem ste bili dio inventara.

Kavkaz – Trg maršala Tita

Ova kultna kavana zatvorena je 2015. godine. Tijekom osamdesetih godina Kavkaz je bio dio poznatog trokuta Kavkaz – Zvečka – Blato. Kavana je također bila poznato okupljalište intelektualaca, umjetnika i boema. Možemo slobodno reći – umjetnički centar svemira.

Silva Vretenar/Zagreb kakav je bio nekad/Facebook
Silva Vretenar/Zagreb kakav je bio nekad/Facebook

Tinča- Nova Ves

Tinča je do prije deset godina bio najstariji zagrebački restoran, otvoren davne 1824. godine, a zatvoren 2006. Stare slike Zagreba na zidovima i šestinski stolnjaci na stolovima bili su prepoznatljivi detalji ovog restorana. Danas se na njegovom mjestu nalazi kineski restoran.

Damir Wittenberg/Osamdesete u Zagrebu/Facebook
Damir Wittenberg/Osamdesete u Zagrebu/Facebook

Mrzla piva – Adžijina

Mrzla piva jedno je od onih kultnih mjesta koja rade i danas. Pojedini “Teslaši” više su vremena proveli u Mrzloj pivi nego doma ili u školi. Na tome mjestu nekad je postojalao gostionica koja se zvala Grom Gromova. Slijedeći vlasnik nadjenuo joj je ime Mrzla piva, a tijekom 70.-ih godina lokal se nazivao  Express buffet Tomislav. Naposlijetku je vraćeno ima Mrzla piva, kako se zove i danas.

Facebook/Mrzla piva
Facebook/Mrzla piva

Tomato – Tkalčićeva

Tomato je dobro poznata birtija i mladim i starijim Zagrepčanima. Za ime Suki, znaju gotovo svi, njegov Tomos i on su i danas tema prekapanja po sjećanju.

“Da sam provodio samo deset minuta dnevno više, ostvario bih stanarsko pravo. Šalu na stranu, sva moja glazbena edukacija iz osamdesetih potiče direktno iz Tomata i samo iz Tomata. Hvala mu kaj je postojal u tom obliku.” komentar je jednog Zagrepčanina na spomen Tomata. Kultni birc svog se glazbenog izričaja ni danas ne odriče, a Zagrepčani ga još uvijek rado posjećuju.

Facebook
Facebook

Crvena jabuka – Prečko

The Red Apple Pub  uspješno gradi svoj ime još od davne osamdesete prošlog stoljeća, kažu na svom webu. Na istoku malo manje poznat, no Zagrepčanima sa Zapada mjesto priraslo srcu, ovaj pub zaslužuje naziv kultni. Jedno je od onih rijetkih mjesta koja još uvijek uspješno odolijevaju zubu vremena. Kad bacimo oko na eksterijer i interijer potpuno nam je jasno zašto.

Red Apple Pub
Red Apple Pub

Marty – Kvatrić

Marty je dobro poznata birtija ekipi s istočnog dijela grada. Ovaj kultni lokal radi i danas, no više ga birtijom ne možemo nazvati. Marty danas donosi dašak Italije na Kvaternikov trg, no kava je još uvijek ono nešto što ljubitelje najdražeg smeđeg napitka mami na njihovu terasu.

Facebook
Facebook

Na popisu se još našao Medeni na Jarunu, Eustahije u Križanićevoj, Appolo u Zvonimirovoj te Kakadu na Voltinom. Neki od njih još uvijek delaju, drugi su pak svoju priču završili ostavivši nam tek uspomene na vrijeme kad smo bili prozvani – dijelom inventara.

A koja je vaša najdraža kvartovska birtija? Pište nam na [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice.Komentari

Provjerite

Ino Zeljak

(FOTO) Hugo’s je novootvoreni bar u Zagrebu koji osvaja svojim interijerom

Novootvoreni bar Hugo’s nije samo mjesto koje ćete rado posjećivati radi odlične kave, velikog izbora ...