MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Ivan Brnčić/ Zakaj volim Zagreb

Suprotno uvriježenom mišljenu, razlika u kalendaru nije razlika u vjeri.

Na današnji dan, 7. siječnja po gregorijanskom kalendaru pravoslavni vjernici slave Božić. Oni se pak “ravnaju” po julijanskom kalendaru koji kaže da je danas 25. prosinca. Na ovaj blagdan pravoslavni vjernici pozdravljaju se s “Hristos se rodi”, na što se odgovara s “Vaistinu se rodi”. Božić se lsavi tri dana.

Julijanski kalendar uveo je Gaj Julije Cezar  i koristio se u cijeloj Europi do 16. stoljeća, kada se prešlo na gregorijanski kalendar. Dužina trajanja godine u julijanskom kalendaru iznosi prosječno 365¼ dana, što se postiže ubacivanjem jednog dodatnog dana svake četvrte godine.

Julijanska godina nešto je duža od tropske, a ova razlika akumulira se na jedan dan svakih 128 godina. Po julijanskom kalendaru, svaka godina čiji je broj djeljiv sa 4 je prijestupna i sadrži 366 dana, dok ostale sadrže 365 dana.

Julijanski kalendar nije savršen i njegova greška se povećavala svakih 128 godina za jedan dan. To je kasnije primijećeno, pa je na saboru u Niceji 325. godine odlučeno da se iz kalendara izbace 3 dana koja predstavljaju akumuliranu razliku.

Pošto je Julijanski kalendar i dalje ostao nepromijenjen, razlika se do 16. stoljeća akumulirala na 10 dana. Kada su ovo uočili, astronomi su odlučili izradit novi kalendar koji će biti precizniji. Osim toga, trebalo je i izbaciti 10 dana viška iz kalendara. To je postignuto uvođenjem gregorijanskog kalendara.

Julijanski kalendar danas upotrebljavaju Antiohijska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna Crkva, Jeruzalemski patrijarhat, Makedonska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna Crkva, Srpska pravoslavna crkva i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.


Komentari