Josip Broz prvi put predstavljen kao Tito (1934.)

FOTO: Povijest.hr

Doznajemo koji su poznati Hrvati nosili ime Tito prije Josipa Broza.

Dana 10. kolovoza 1934. godine Josip Broz u zapisniku sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije po prvi put predstavljen pod nadimkom Tito. Premda ime Tito zvuči neobično za naše krajeve, ipak je to nekad bilo često ime upravo u Zagorju, rodnom kraju Josipa Broza. Sjetimo se samo poznatog kajkavskog pisca Tituša Brezovačkog (1757. – 1805.), autora poznate komedije Matijaš grabancijaš dijak.

Nadalje, pravo ime slavnog književnika Ksavera Šandora Đalskog bilo je Ljubomil Tito Josip Franjo Babić (pseudonim Ksaver Šandor Đalski uzeo je od djeda po majci). K tome, Đalski je rođen u dvorcu Gredice u Zagorju, što je samo 15-tak kilometara od Brozovog rodnog Kumrovca. Poznati hrvatski umjetnik bio je i Tito Strozzi, sin Marije Ružičke Strozzi, rođen u Zagrebu upravo iste godine kad i Josip Broz (1892). Sam Josip Broz navodno je za svoj nadimak Tito rekao: “to je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje”.

Josip Broz koristio je i mnoge druge pseudonime i nadimke: primjerice Walter (u Kominterni), Ivan Kostanjšek i Slavko Babić. Isto tako, posjedovao je švedsku putovnicu na ime John Alexander Karlsson i kanadsku na ime Spiridon Mekas.

Izvor: Povijest.hr


Komentari