Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih: Praizvedba opere ‘Ero s onoga svijeta’

Libreto za operu napisao je književnik Milan Begović.

Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih hrvatskih opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, svoju praizvedbu imala je 2. studenog 1935. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Od praizvedbe opera ne silazi s repertoara naših nacionalnih kazališnih kuća, a u svijetu je izvođena na više od stotinu opernih pozornica.

Rad na skladanju Ere Gotovac je započeo u listopadu 1932. godine i radio ju je u tri faze do svibnja 1935. Na zagrebačkoj praizvedbi dirigirao je sam autor i već tada se vidjelo da je djelo naišlo na odobravanje publike što su potvrdile i mnogobrojne kasnije reprize.

Ero s onoga svijeta komična je opera u tri čina, a libreto je napisao književnik Milan Begović. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstovnu osnovu za operu našli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi.


Komentari