Hrvatska slavi obljetnicu proglašenja neovisnosti i suverenosti

glashrvatske.hrt.hr

Do 2001. godine Dan državnosti u RH održavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstitutivnu sjednicu prvog višestranačkog sabora, piše Povijest.hr.

Dana 25. lipnja u Republici Hrvatskoj slavi se kao Dan državnosti, jer je tog dana 1991. godine proglašena samostalnost. Sabor Republike Hrvatske tog je dana donio povijesnu “Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske”, kao i “Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske”.

Međutim, zbog prosvjeda misije Europske zajednice, provođenje tih dviju odluka odgođeno je na tri mjeseca tzv. Brijunskom deklaracijom od 8. srpnja 1991. godine. Moratorij od tri mjeseca istekao je 8. listopada iste godine, dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu.

Tako je tek 8. listopada Sabor na sjednici u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici donio “Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”, kojim je konačno ostvareno odvajanje od Jugoslavije.

Zanimljivo je da se do 2001. godine Dan državnosti u RH održavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstitutivnu sjednicu prvog višestranačkog sabora, a tek je 2001. određeno da današnji dan bude Dan državnosti.


Komentari