Zagreb
+C

Autor ‘Zadnjeg fijakera’ bio je jedan od najpoznatijih zabavnih umjetnika

Bio je iznimno darovit i poduzetan.

Dana 11. rujna 1919. godine rođen je Viki Glovacki, hrvatski zabavni umjetnik, pjevač, redatelj i glumac. Brat je poznatog hrvatskog odvjetnika Ive Glowatzkog i stric glazbenika Tonija Glowatzkog.

Viki Glovacki rođen je u Rijeci 1919. godine. Završio je gimnaziju u vrijeme izbijanja Drugoga svjetskog rata pa se prijavio u domobransku dočasničku školu.

U Zagrebu je tijekom Drugoga svjetskog rata, kao pripadnik Prosvjetne bojne, preuzeo vođenje radio emisije Hrvat u borbi. Za tu je emisiju izabirao sugovornike i pisao tekstove, te je bila najslušanija emisija toga doba. Istodobno je sa svojim skečevima i stihovima redovito nastupao na zabavama i čajankama u Hrvatskoj radničkoj komori.

Nakon Drugoga svjetskog rata Glovacki je uhićen kao narodni neprijatelj i osuđen na 6 godina tamnice. U kaznionici u Staroj Gradiški bio je od 1945. do 1951. godine. Otpušten s robije, imao je zabranu javnog nastupanja pa je neko vrijeme anonimno pisao tekstove za priredbe Zagrebačkog varijetea, preteče današnjeg Kerempuha. U Varijeteu je Glovacki pokazao da robija nije utjecala na raskoš njegova satiričkog talenta.

Iznimno darovit i poduzetan Glovacki se okrenuo i pisanju pjesama. “Posljednji fijaker” i “Dobro mi došel prijatel” samo su neke od njegovih najpoznatijih pjesama. Vrlo čest gost na Krapinskom i Zagrebačkom festivalu veliku je naklonost publike stekao i organizacijom Prvog pljeska, natjecanja u kojem su karijeru počele mnoge hrvatske glazbene zvijezde.

Jedan od hrvatskih najpoznatijih zabavnih umjetnika Viki Glovacki umro je 14. siječnja 1976. godine u Zagrebu. Sahranjen je na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Komentari

Provjerite

Enciklopedija.hr/ Zagreb.hr

Na današnji dan rođena Ljerka Šram: Znate li najljepšu zagrebačku ljubavnu priču?

Zbog “Dame s kamelijama” izgrađen je Brestovac. Komentari