Zagrebački ZOO obilježava Svjetski dan životinja i Međunarodni dan timaritelja

ZOO

Na Svjetski dan životinja obilježava se i Međunarodni dan timaritelja te je za taj dan u srijedu, 4. listopada, zagrebački Zoološki vrt pripremio posebne obilaske ZOO-a u društvu maksimirskih timaritelja.

Iz zagrebačkog ZOO-a priopćili su da posjetitelje očekuje dva obilaska – prvi u 10,30, a drugi u 13 sati. Tijekom šetnje, duge sat i pol, timaritelji će posjetiteljima predstaviti, kako oni kažu, najljepši posao na svijetu. Posao je to koji s jedne strane podrazumijeva rad u svim vremenskim uvjetima, ali s druge strane omogućuje jedinstven odnos sa životinjama.

Posjetitelji će upoznati timaritelje lemura, afričkih lavova, dvogrbih deva, gmazova te kalifornijskih morskih lavova. Budući da je broj sudionika obilazaka ograničen, zainteresirani mjesto trebaju rezervirati preuzimanjem kupona na blagajni ZOO-a ili putem e-adrese: [email protected]

Međunarodni dan timaritelja obilježava se od 2015. godine, kažu u ZOO-u. Odlučeno je to na Međunarodnom kongresu timaritelja zooloških vrtova zbog velikog doprinosa timaritelja zaštiti i očuvanju životinja. Timaritelji se u zoološkim vrtovima diljem svijeta brinu za tisuće vrsta životinja. Uključeni su njihovo hranjenje, njegu, razmnožavanje, obogaćivanje životnog prostora, medicinske treninge…. Osim što svakodnevnim radom doprinose očuvanju ugroženih divljih vrsta, rade i na edukaciji posjetitelja. Zbog toga su nezamjenjiva karika u ostvarivanju osnovnih zadaća suvremenih zooloških vrtova – a to su očuvanje ugroženih vrsta, edukacija posjetitelja i znanstveno-istraživački rad.

Zagrebački Zoološki vrt ističe kako je kvaliteta rada njihovih timaritelja poznata diljem Europe, a naglašava se i u izvješćima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Posjetitelji se vole uključiti u njihove edukativne programe “Timaritelji pričaju” i “Javna hranjenja”, a kako je biti u njihovoj koži, mogu doživjeti zahvaljujući programu “Timaritelj na jedan dan”.


Komentari