Pazite na svoje ljubimce! Na Svetom Duhu otrovan još jedan pas

FOTO: Čitateljica

(Ne)ljudi i dalje  haraju Zagrebom i na meti su im kućni ljubimci.

U posljednjih nekoliko mjeseci diljem Zagreba stradavaju ljubimci, većinom psi, i to zbog stanovnika koji po livadama prosipaju otrov. U većini slučajeva se radi o pužomoru ili o otrovu za štakore, kao u ovom najnovijem slučaju.

Vlasnica otrovanog mopsa šeta livadom na Svetom Duhu svakodnevno, konkretno radi se o onoj u blizini bolnice. Tamo su bili i proteklog vikenda kada je njezin pas pojeo otrov za štakore kojeg je netko od stanovnika rasipao po livadi.

FOTO: Čitateljica
FOTO: Čitateljica

Već tijekom vikenda mops je pokazivao simptome trovanja. Pas je počeo krvariti, što je tipično za ovu vrstu otrova, jer on spriječava zgrušavanje krvi. Osim toga, po tijelu su se ženkici pojavili hematomi.

FOTO: Čitateljica
FOTO: Čitateljica

Zahvaljujući brzoj reakciji vlasnice i veterinara, pas je spašen, ali mnogi se zbog tih (ne)ljudi, kojima je cilj potamaniti ljubimce, nisu izvukli. Mops iz ove priče sada je na terapiji, a čeka ju i transfuzija, ali čini se da je najgore prošlo. Još uvijek se čekaju definitivni nalazi krvnih pretraga, ali u veterinarskoj ordinaciji gotovo su sigurni da se radi o otrovu za štakore. 

Kako postupati ako sumnjate na trovanje?

Ako se radi o otrovu za glodavce, koji je antikoagulans, što znači da sprečava zgrušavanje krvi, životinje će početi krvariti, može im se napuhnuti trbuh, a na tijelu su im vidljive modrice te se pojavljuju grčevi i drhtavica.

Težina trovanja ovisi o količini otrova koju životinja pojede, a u svakom slučaju najvažnije je što prije stići do veterinara te da se životinju nikako ne potiče na povraćanje.


Komentari