Korisni savjeti kako zaštititi svog četveronožnog ljubimca od paklenih vrućina

Noina Arka

Korisni savjeti za sve vlasnike pasa.

Tijekom vrućih ljetnih mjeseca izloženi smo visokim temperaturama, vrućini, sparini i opasnosti od toplinskog udara. No, velike vrućine teško podnose i naši četvernošci. Olakšajte im sparne dane u spriječite mogućnost toplinskog udara uz ove savjete.

1. Toplinski udar

Kod svog ćete psa primijetiti sljedeće simptome: letargiju, dahtanje, temperaturu, povraćanje, slinjenje i malaksost. Ukoliko smatrate da vaš pas ima toplinski udar, utoliko ga odmah odvedite k veterinaru jer to može dovesti do trajnog oštećenja organa i smrti. Osjetljivo su posebno pseće vrste s kraćom njuškom i mlađi i stari psi.

2. Voda

Svom psu redovito dajte svježe vode u velikim količinama.

3. Rashlađivanje

U prostoru u kojem vaš pas boravi ostavite ventilator ili mu ubacite kockicu leda u vodu. Također, u kong možete staviti mokru hranu i smrznuti je, što će biti odlično rashlađenje, a uz to i zabava za vašeg psa.

4. Ne ostavljajte svog ljubimca u autu

Čak ni ako ste prozor ostavili malo otvoren ili upalili hlađenje, nikada ne ostavljajte psa u autu, čak ni kao ste malo ostavili prozor otvoren ili upalili hlađenje. Temperature u autu u samo nekoliko minuta mogu se popeti jako visoko.

5. Šetnje ujutro i navečer.

Psa šetajte ujutro i navečer dok sunce nije jako jer intenzitet vrućine u 12 sati može biti prevelik za vašeg ljubimca.

6. Ne ostavljajte ga vani duže od nekoliko minuta

Psi su izloženi visokim temperaturama i vlazi čak i u hladu, pa i tako može doživjeti toplotni udar.

7. Izbjegavajte vrući asfalt.

Ne šećite svog psa po asfaltu i pijesku jer se njegove šape lako mogu opeći na vrućoj površini.

8. Redovito četkanje.

Vašeg psa od sunca će zaštititi i ujedno i rashladiti čisto i uredno krzno. Ako ga želite ošišati, uvijek ostavite barem malo dlake kako koža ne bi bila direktno izložena suncu.

9. Pripazite da rashladna tekućina ne curi iz vašeg vozila

Slatkast miris tekućine privući će psa, no konzumiranje je štetno za ljubimca čak i u malim količinama. Ukoliko mislite da je vaš pas došao u dodir s rashladnom tekućinom, utoliko ga smjesta odvedite veterinaru.


Komentari