(FOTO) Upoznajte top 5 zagrebačkih uličnih umjetnika

Facebook: Lunar

Posljednjih nekoliko godina Zagreb je počeo mijenjati svoj izgled, a jedan od razloga su zagrebački umjetnici koji svojom kraeativnošću ukrašavaju grad 

Prije nekoliko mjeseci posjetila sam Bruxelles drugi put u životu i prvo što mi je upalo u oko bili su divovski murali po cijelom gradu. Skriveni ili potpuno otkriveni, grad čine živim, urbanim, kulturno osvještenim i jedinstvenim. Ima nešto čarobno u umjetnosti koja živi na ulicama gradova, a Zagreb nimalo ne zaostaje po tom pitanju. Bogata scena umjetnika iznjedrila je nekoliko imena koja se često spominju i čije radove prate svi, a osim što su zaslužni za oslikavanje našeg grada, njihovu popularnost dokazuju i česti odlasci u inozemstvo kako bi i ondje ostavili traga. Danas predstavljamo neke od njih, i najavljujemo kako se priča o zagrebačkoj uličnoj umjetnosti ovdje ne završava.

 Lunar 

Za Lunara bez dlake na jeziku možemo reći kako je jedan od pionira zagrebačke ulične umjetnosti. Slaven je jednom riječju umjetnik koji se može pohvaliti s debelom “knjigom” radova koje je izmeđuostalog izlagao od Amsterdama i Berlina pa sve do Tokija i New Yorka. Njegov rad je prepoznat na međunarodnoj razini, a nerijetko je kupio i nagrade za svoja djela. Ovaj jednostavan umjetnik uvijek se u svojim radovima vodi idejom pričanja priče na zidu i to jako dobro radi. Neke od njegovih radova možete vidjeti na zapuštenom zidu zid igrališta Osnovne škole J.J.Strossmayer u Varšavskoj, na zidu SC-a na Savskoj cesti i drugim mjestima.

Facebook: Lunar
Facebook: Lunar

Lonac 

Lonac je još jedno snažno ime ulične umjetnosti. Dimplomant likovne akademije, genijalac čiji radovi ostavljaju bez daha, ali i ubrzavaju otkucaje srca. Njegov mural srca s venom i arterijom kao cijevima za instalaciju “obišao” je mnoge hrvatske medije, a njegovi radovi poznati su i izvan zemlje. Nedavno smo pisali o fantastičnom uratku u Švedskoj , a u Zagrebu njegove radove možete pronaći na Medici,  zidu Studentskog Centra, točnije ispred Teatra &TD u Savskoj ulici i brojnim drugim mjestima. Smatra se jednim od jačih imena na našoj sceni, a svoj trag je ostavio diljem Hrvatske ali i svijeta.

Facebook: Lonac
Facebook: Lonac

3OKO 

Iznimno talentirana i originalna umjetnica Oko na umjetničkoj sceni je itekako već poznata i vrlo cijenjena. Genijalka sa svojim prepoznatljivim izričajem također žari i pali izvan zemlje, a mi trenutno ne poznajemo niti jednu ženu koja se izdvojila na našim prostorima. Možda nismo dobro tražili, a možda se još nije ni otkrila. Svojim radovima već neko vrijeme plijeni pozornost medija, ali ono što iskače iz njenog opusa kao najzastupljenije na raznim socijalnim mrežama zasigurno je street art. Njezini likovi – ljudi zamaskirani u životinje ili samo životinje u odjeći – privlačni su publici pa zato njena popularnost ne čudi, ali s njom dolaze i neke promjene u svakodnevnom životu. Ma, sjajna je.

tumblr_on3ty0nOd41s2qeojo1_1280

Boris Bare je umjetnik bez nadimka 

Ovaj zagrebački ulični umjetnik javnosti je postao poznat zahvaljujući projektu Pimp My Pump u sklopu kojeg je prije pet godina počeo oslikavati stare gradske pumpe za vodu. Šaranje sprejem otkrio je još u školskim danima, a jedan od njegovih prvih projekata bio je “ukrašavnje” škole, što ga je naravno stajalo dobre kazne. Njegova djela danas su promišljena i cijenjena, a jedan od poznatijih crteža je Fakin mural (u Tkalčićevoj kod pivnice Mali medo) kojeg je odradio skupa s prijateljem i kolegom Modulom. Nikako ne smijem izostaviti informaciju kako je on jedan od začetnika ideje i pokretača zagrebačkog Art Parka koji je oslikan s radovima zagrebačkih umjetnika. Osim parka ima i galeriju Pimp My Pump u kojoj možete pronaći radove mnogih.

14066319_1202688489816042_158897247667194967_o

Modul

Miroslav Petković Modul javnosti je poznat kao veteran zagrebačke ulične umjetnosti koji se unazad 20 godina proslavio svojim muralima diljem regije. Oduvijek su ga zanimali grafiti, a s vremenom se počeo baviti i krasopisom te kaligrafijom. Zajedno s Borisom Baretom odradio je mnogo zanimljivih crteža po zemlji, i obojio stare zagrebačke pumpe.

 

c0b3959e-73b8-4b23-93a8-c000187c6ad3

 

 


Komentari