Policijska uprava apelira: Pripazite na ove četiri ‘glavne ubojice’ u prometu

FOTO: Ivan Klindić

 

U poslijednja 24 sata obavljen je očevid kod 33 prometne nesreće. U osam prometnih nesreća sedam osoba je lakše ozlijeđeno. Kod 25 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.

 

Policija učestalo ukazuje na kršenje prometnih propisa te policijski službenici PU zagrebačke tjedno provode preventivno-represivne akcije s ciljem suzbijanja prometnih prekršaja i preveniranja prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama. Na području PU zagrebačke 1. siječnja 2018. dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su smrtno stradale tri mlade osobe (na području Samobora Zaprešića) i to zbog neprilagođene brzine kretanja i prolaska na crveno svjetlo kao uzroka prometnih nesreća s pretpostavkom nekorištenja sigurnosnog pojasa, budući su poginuli sudionici prometnih nesreća ispali iz vozila.

S obzirom na navedeno, na području Policijske uprave zagrebačke tijekom siječnja 2018. godineposebice u noćnim satima u dane vikenda 5. –  7.; 12. -14.; 19. – 21. i 26. – 28.  (petak/subota, subota/nedjelja) ali i u ostatku tjedna, poduzimat će se pojačane aktivnosti, a sve u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. Prilikom “poduzimanja pojačanih mjera” prioritetne aktivnosti bit će usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:

  • prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,
  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece),
  • nepropisnoj uporabi mobitela,
  • druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Policijska uprava zagrebačka apelira na pridržavanje prometnih propisa, s naglaskom na prekršaje zabrane vožnje pod utjecajem alkohola, pridržavanja ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa vozača kao i putnika u vozilima, nepropisnoj uporabi mobitela, tj.’četiri glavne ubojice u prometu’.


Komentari