POKAZUJU LJUBAV PREMA DINAMU: Grafiti koji bude emocije u sjeni ružnih natpisa (FOTO)

Zlatko Gašpar

Navijači zagrebačkog Dinama, Bad blue boysi, izabrali su originalan način za pokazivanje ljubavi prema ovom nogometnom klubu.

Ulični grafiti dio su svakodnevnice našega grada. Ima ih posvuda, od derutnih fasada neobnovljenih zgrada do trafostanica koje su uljepšane originalnim slikama. I dok ih neki smatraju pravim umjetničkim djelom i uličnom umjetnošću, drugima smetaju te su mišljenja da grafitima nije mjesto na ulicama grada. 

No, čini se kako na pojedine grafite jednostavno ne možemo ostati hladnokrvni pa nam se “zavuku pod kožu”.Neki od takvih grafita pod autorstvom su navijača Dinama te su postali kultni simboli našega grada koji podsjećaju da je plava zagrebačka boja.

 

 

wikipedia
wikipedia

Većina gradskih trafostanica dobila je novo, ljepše naličje koje se stapa sa zagrebačkim ulicama. Ovakve trafostanice izvlače iz nas, ponekad potisnutu svakodnevnim problemima, ljubav prema gradu čijim ulicama često hodamo, a da ne zapažamo njihovu ljepotu.

Zlatko Gašpar
Zlatko Gašpar

Također, ovakve slike možemo vidjeti na ulazu u mnoge zagrebačke kvartove. Osim što pružaju dobrodošlicu svakom posjetitelju, ponosno naglašavaju  da zagrebački kvartovi dišu za Dinamo.

Zlatko Gašpar
Zlatko Gašpar

Emocije izražene slikama

No, plavi dečki na ovaj način ne izražavaju samo ljubav nego i tugu,ponos i zahvalnost. Već je nadaleko poznat grafit posvećen “jednome od njih”, legendarnom treneru Josipu Kužeu koji unatoč preranoj smrti, još uvijek stanuje u mnogim zagrebačkim srcima.

Zlatko Gašpar
Zlatko Gašpar

Nažalost, na našim ulicama sve češće se pojavljuju i vandalski natpisi koji bacaju sjenu na ovakva umjetnička djela. Ne ulazeći u sadržaj poruke ovakvih natpisa, moramo osuditi uništavanje pročelja gradskih zgrada i izazivanje averzije prema grafitima među građanima. Upravo zbog ovakvih natpisa ulični umjetnici još uvgijek nisu potpuno afirmirani u društvu. Također, podsjećamo kako je likovni kritičar Francesco Bonami analizirajući grafite u Milanu, Rimu i Napulju, njihove autore svrstao u nekoliko kategorija o čemu možete pročitati OVDJE.

>>>LEGENDARNI ZAGREBAČKI GRAFIT: Znate li tko je uopće bio Josip Kuže?

>>>Osvanuo najveći grafit posvećen Dinamu! (VIDEO)

>>>ULIČNA UMJETNOST KOJA ZAGREB ČINI ‘ŽIVIM’: Grafiti koji su na internetu postali pravi hit (FOTO)

>>>PROVJERITE ZAŠTO JE TOLIKO POSEBAN: Cijeli svijet poludio za ovim zagrebačkim grafitom!


Komentari