Zagreb
+C

KOJA JE TAJNA KULTNE JABUKE? ‘Mi se ne mijenjamo, ostali smo vjerni sebi!’ (FOTO)

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Mjesto gdje si uvijek mogao biti drugačiji, izvan okvira i granica…

“Jabuka i dalje drži vašu djecu”, slogan je kluba koji broji 48 godina. Bez obzira na godine, Jabuka je još uvijek vrlo razigrana i živahna, a mladenački duh ju ne napušta. Ispratila je ona brojne generacije, spremajući priče i uspomene u svoje zidove. Eh, kad bi zidovi mogli pričati…ispričali bi priču vrijednu nekoliko knjiga. No, ono što znaju, ipak će ostati samo njihovo– čuvano “ispod kore” ove zrele Jabuke.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Mnogi 80-e smatraju zlatnim Jabukinim razdobljem

“Drugi klubovi su radili zaokret, mijenjali program, prilagođvali se… Mi nismo. Jabuka je ostala ista, vjerna sebi. Nije lako ali treba imati muda.”, rekao nam je Marin Viduka Stiv, vlasnik i voditelj ovog kultnog zagrebačkog kluba. Svako desetljeće za Jabuku je bilo posebno, no osamdesete mnogi smatraju njenim najsjajnijim razdobljem. S tim se slaže i Stiv, no napominje i 90-e kada su iznjedrili legendarni program “Fiju Briju”: “Osamdesetih smo postali predvodnici alternativne scene. Tada je scena općenito bila jaka, danas ima više mjesta za izaći, no kvaliteta je upitna. Osamdesetih je kvaliteta bila na višem nivou. No, i 90-e su za Jabuku bile značajne. Tada se rodio “Fiju Briju” program.”

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ostavivši značajan utjecaj u ove dvije dekade, možemo reći da je Jabuka dala iznimno puno kulturi grada, no Stiv je po tom pitanju skroman: “O tome bi vam trebali pričati drugi, možda bi bolje znali nego ja. Istina, postojimo 48 godina i izdržali smo svašta. Promijene, krize… a mi smo ostali isti.”

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Poznate face ostavile su svoj trag

Johnny Štulić, Goran Bare, Psihomodo Pop, Kawasaki 3P samo su neka od velikih  imena koja su dala svoj pečat Jabuci.

I sama Jabuka izrodila je vrhunske umjetnike koje je uvijek privlačio ovaj klub. Mogli bismo reći- utočište za kreativce koji se u Jabuci osjećaju kao doma.

Manje je svirki uživo. Imamo mikro prostor u kojem ih ne možemo održavati. No, programi nastavljaju dalje, u istom ritmu. I atmosfera, upravo ona je ono što privlači ljude. Polufamilijarna atmosfera kojom Jabuka zrači jest ono bitno. Ljudi se dobro osjećaju gore.”, rekao nam je Stiv.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bez obzira na pomalo pozne godine, Jabuka ne odustaje. Njena energija u punom je naponu, a pozitiva kojom zrači konstantna je već 49 godina. Na opću radost Zagrepčana jer bez Jabuke, Zagreb definitivno ne bi bio isti. Samo nek nam je tu, među gustim krošnjama Jabukovca, zaštićena od zaborava i razgiranog duha, ista ona Jabuka kakva je bila oduvijek. Jer samo takva, iskrena i vjerna sebi, već desetljećima mami osmijeh na naša lica.

Komentari

Provjerite

FOTO: Ivan Klindić

(VIDEO) Predivno! Pogledajte čarobnu zimsku bajku sa Sljemena

Zagrebačka zimska idila Komentari