Incidenti na derbiju: ‘Cijela je utakmica bila u žestokoj nacionalističkoj i šovinističkoj atmosferi’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 4. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

Utakmica GNK Dinamo- HNK Hajduk odigrana je 6.kolovoza 2017. u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 12.000 gledatelja, od kojih oko 3.000 pripadnika Bad Blue Boys (BBB) (navijaČka skupina GNK Dinama), te 2.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) . Pripadnici navijačke skupine Torcida, ali i Bad Blue Boysi, su zbog rigoroznih kontrola ulazili na stadion do početka drugog poluvremena.

Torcida je na svom dijelu stadiona u 22.minuti izvjesila ratne zastave hrvatske vojske, a i cijela je utakmica bila u žestokoj nacionalističkoj, a na mahove i šovinističkoj atmosferi, što je vjerojatno vezano uz činjenicu da se dan prije obilježavao Dan pobjede i nacionalne zahvalnosti, na kojem su one manje, politicki rigidnije skupine, davale slican ton tom velikom datumu suvremene hrvatske povijesti..

BBB vec u 3. minuti višekratno skandiraju “Mamiću Cigane”, a u 22. minuti Torcida izvlači zastave s vojnim obilježjima jedinica Pauci, Kune, Tigrovi, HOS, 5. gardijska HV, uz paljenje bljeskalica.

U 30. min BBB uzvikuju “Tovarske pičke” i ‘Ubi, ubi tovara’, na što Torcida uzvraća sa “Purgerske pičke”.

Takvo “međusobno čašćenje” nastavlja se nekoliko minuta. Torcida odgovara u 35. minuti sa “Mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to to”. U 58. min BBB skandira “Ubi, ubi Srbina” a potom sljedi “pjesma” – “Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina”.

U 62.minuti Torcida skandira “HNS mafijo,. gotovo je , gotovo” , pa potom u 64.minuti bacaju na tartan 24 baklje, te jednu na travnjak.

Dežurni spiker upozorava na protuzakonitost takvog djelovanja a Torcida odgovora paljenjem 4. dimne naprave, te skandiranjem “Purgerske pičke’.

U 75-oj BBB aktivira veći broj topovskih udara, desetak baklji od kojih 4. padaju na travnjak, a na Tribinama pale veću količinu bljeskalica. Spiker ponovo upozorava da će se primjeniti zakonske mjere ukoliko ne prestane ovakav način navijanja.

U 82.minuti Torcida pali transparente na svom dijelu stadiona uz skandiranje “Ubi, ubi purgera” i “Purgerske pičke’. Navijači smješteni na zapadnoj i istočnoj tribini na paljenje transparenta reagiraju skandiranjem “Cigani, Cigani’ . Interventna policija i vatrogasci ulaze na južnu tribinu s ciljem gašenja zapaljenog transparenta

U 87, min BBB skandiraju “Tovarske pičke’ i ‘Ubi, ubi tovara’. U 92. min intervencija vatrogasaca na sjevernoj tribini na kojoj su smješteni BBB.


Komentari