Zagrepčani žele oživjeti ovaj kultni klub: Nekada je bio legendarno okupljalište

FOTO: Facebook

Zagrebačka urbana scena svoj je vrhunac doživjela u prošlom stoljeću 70-ih i 80-ih godina. Bila je bogata sadržajem, uz bendove koji su tada na glazbenoj sceni žarili i palili. Rock’n’roll, mladenački bunt, žive svirke i najsretniji dani života mnogih građana; novi val i kulturna scena bila je ponos Zagrepčana, no ona je naposljetku ipak ugašena.

Kultni zagrebački klubovi “odgojili” su razne generacije koje se i danas s velikom nostalgijom prisjećaju izlazaka u Kulušić, Kavkaz, Saloon, Big Ben, Blato, Zvečku, Jabuku, Eustahije, ali i Lapidarij, kluba koji je okupljao alternativnu zagrebačku scenu, a nalazio se na Gornjem gradu u Habdelićevoj ulici.

Upravo iz ove nostalgije rodila se ideja da se pokrene peticija koja bi Grad Zagreb potaknula na vraćanje prostora u kojem je nekad bio smješten kultni Lap.

U facebook grupi Lapidarij – Kulušić okupilo se pravo malo društvo koje bi preuzelo inicjativu za pokretanje ove peticije, međutim stvari nisu tako jednostavne.

Naime,pravo na ovaj prostor polaže Zagrebačka nadbiskupija koja je i upisana u zemljišnim knjigama. Radi se o povratu nacionaliziranog vlasništva, a s obzirom da je navedeni prostor ujedno i zaštićeno kulturno dobro, obratili smo se Nadbiskupiji kako bismo saznali na koji način će se prostor iskoristiti te hoće li se ići u eventualnu obnovu. Odgovor ćemo objaviti po primitku.

FOTO: Safet Čučuk / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Safet Čučuk / Zakaj volim Zagreb

Za sada, kultni Lap koji je već godinama pod ključem, sustavno propada de odaje dojam oronulog prostora, a samo zaboravljeni natpis podsjeća na njegove živahnije dane. Posdjetimo, Lap se otvorio na jedno vrijeme kad je inspekcija zatvorila Kulušić, radio je do 2002. godine kada su ga ponovno zatvorili. Ostaje tek nostalgija i prisjećanje na prošla vremena, prve ljubavi i nezaboravne izlaske…

 


Komentari