Drugi dan blokade nastave na Hrvatskim studijima: ‘Zar nije žalosno da se studenti moraju boriti blokadom, a profesori štrajkom?’

FOTO: Facebook / Studentski sabor Hrvatskih studija

Studenti Hrvatskih studija nastavili su blokadu nastave nakon što su održali Studentski sabor zbog ukidanja upisne kvote za studij filozofije, za kojeg studenti kažu da predstavlja srce toga visokog učilišta.

Malo prije 11 sati studenti su održali sabor na kojem su uz odluku o nastavku blokade prevladavali tonovi o potrebi što veće discipline sudionika prosvjeda, te su pozvali sve studente Hrvatskih studija, a ne samo istomišljenike, da izraze svoje mišljenje o zbivanjima na toj ustanovi, prenosi HRT.

Bili smo najnaprednije društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj. Zar to ništa više ne znači onima koji odlučuju o politici upisa“, kazala je jedna sudionica prosvjeda.

“Zar nije žalosno da se studenti moraju za takvo učilište boriti blokadom, a profesori štrajkom?”

Potom su prosvjednici s plato alupanjem sitnim predmetima posuđa, zviždaljkama, povicima i pjesmama, obišli nekoliko predavaonica u kojima se odvijala nastava i prekinuli je, što će se nastaviti tijekom dana.

>>> (VIDEO) Izglasana blokada na Hrvatskim studijima: ‘Nećete ostati bez potpisa, ostat ćete bez faksa!’

FOTO: Facebook / Studentski sabor Hrvatskih studija
FOTO: Facebook / Studentski sabor Hrvatskih studija
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Idemo blokirati nastavu jer drugih sredstava više nema. Zašto bi to ikako nekome ili nečemu naškodilo? Kao neće naškoditi kad cijeli odjel filozofije dobije otkaze? Neće naštetiti kad se sociologija preoblikuje u studij hrvatskog iseljeništva? Ovo je prvi korak u kojem nestaju studiji kakve smo upisali i kakvi su ocijenjeni najboljima. Pozivam sve da nam se pridruže jer su se studiji do sad uspijevali samo takvim akcijama spašavati. Drago mi je u jednu ruku što se ovo događa, zato što su se naše ‘teorije zavjera’ pokazale točnima; profesori koji su nam uporno tvrdili da će sve ostati isto i da se nijedan smjer neće gasiti – lagali su“, kazala nam je studentica Hrvatskih studija.[/box]

Nadalje, na Hrvatskim studijima malo vijeće Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak 20. ožujka u večernjim satima odobrilo je pokretanje štrajka na Hrvatskim studijima, piše Jutarnji list.

Štrajku daju zeleno svjetlo zbog, ističu iz Sindikata, niza nezakonitih odluka uprave Sveučilišta, koje su naštetile filozofiji u Hrvatskoj, ali i interesu zaposlenika.

Ova procedura nalaže provedbu referenduma među zaposlenicima Hrvatskih studija. Referendum je moguće očekivati već tijekom utorka.

>>> Ukinut smjer filozofije na Hrvatskim studijima: Tko priželjkuje propast fakulteta i zašto?

Podrška bivšeg voditelja Hrvatskih studija

Bivši voditelj Josip Talanga također je dao podršku studentima i studenticama, kojima je poslao mail da neće održati nastavu zato što podržava studente koji prosvjeduju protiv neupisivanja studenata u prvu godinu preddiplomskog studija filozofije iduće akademske godine.

Studenti traže ostavku pročelnika Marija Grčevića, kao i poništenje odluke Senata Sveučilišta o nultoj upisnoj kvoti za studij filozofije.

Obavijest pročelnika Hrvatskih studija

Oglasio se i pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević u priopćenju na službenim stranicama Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Jučer je (20. ožujka) na Hrvatskim studijima došlo do nasilnoga ometanja nastave od skupine studenata i građana koja se naziva Studentskim saborom. Prema Pravilniku Studentskoga sabora riječ je navodno o “središnjem tijelu odlučivanja na HS pod studentskom kontrolom”.  Ono je definirano kao “skup svih zainteresiranih studenata i drugih građana” na kojem “svatko ima jednako pravo glasa”.

Uprava Hrvatskih studija osuđuje takav izvaninstitucionalni oblik aktivizma koji ne vodi prema rasvjetljavanju i rješavanju problema koji se uzima kao povod akcije. S druge strane, Uprava poduzima sve potrebno da se problem kvota na Hrvatskim studijima raspravi i riješi u institucionalnim okvirima“, kazao je izv. prof. dr. sc. Mario Grčević, te pozvao sve nastavnike i studente na redovito održavanje nastave.

U slučajevima onemogućivanja nastave nastavnici su, piše Grčević, o tome dužni izvijestiti Upravu, jer će u takvim slučajevima biti nužno organizirati nadoknadu.

>>> OGORČENI STUDENTI: ‘Upisali smo fakultet, a doma ćemo se vratiti s diplomama odjela!’


Komentari