(FOTO) Vitezovi, kovači i alkemičari: Trg bana Jelačića pretvoren je u pravi vremeplov

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pred vama su princeze, vitezovi i kovači, a umjesto dobro poznatog Trga nalazite se na srednjovjekovnom sajmište.

Kad zakoračite na zagrebački glavni Trg imate osjećaji kao da ste zakoračili u vremeplov: pred vama su princeze, vitezovi i kovači, a umjesto dobro poznatog Trga nalazite se na srednjovjekovnom sajmište.

U pitanju je Markov sajam tradicionalna manifestacija koja se ove godine održava 17. put. Tako možete vidjeti izradu  raznih predmeta od drva i željeza, kupiti ručno izrađene proizvode obrtnika te isprobati brojne poslastice tradicionalne kuhinje.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gospodski kmet koji građanima približava svakodnevnicu srednjovjekovnog života, Štef Čehmajk,

“Na ovom sajmu prezentiran je jedan dio starih zanata, a na festivalu koji će krajem kolovoza biti u Koprivnici može se vidjeti oko 200 starih zanata i obrtnika.” kazao nam je Štef, član udruge “Anno domini” iz Koprivnice u kopjoj će se 24. – 27. kolovoza održavati Renesansni festival.

“Dvorski slikar” Branimir Dolenec, također član ove udruge, na sajmu je predstavio unikatne slikovnice za najmlađe. Riječ je o dječaku iz 1365. godine, imena Koprivko koji živi u Kamengradu pokraj Koprivnice.

Tijekom igre, naš Koprivko padne u crnu rupu koja ga dovodi u 21. stoljeće na renesansni festival u Koprivnici. Međutim, Koprivko nije stao samo na Koprivnici, zajedno s prijateljicom Dunjom on obilazi Hrvatsku kroz priče i legende, pa ga tako naši mališani mogu susrestui i u Zagrebu.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dvorski slikati, gospodski kmetovi, vitezovi, kovači, tkalje, princeze i dvorske dame primamili su Zagrepčane na Trg bana Jelačića. Oduševljeni starim zanatima, pričama i legendama iz naše građani imaju samo riječi hvale za Markov sajam, kažu nam izlagači ali i posjetitelji.

“Bila sam u prolazu Trgom, ali kad sam vidjela sve te kostime i zanimljivosti izložene na štandovima, nisam mogla samo prići. Evo već dvadeset minuta proučavam kaj je sve izloženo i uživam u ovom dašku prošlosti.” kazala nam je slučajna posjetiteljica sajma.

Ukoliko još niste zakoračili u vremensku kapsulu i našli se u srednjovjekovnom Zagrebu, imate vremena do kraja dana kada se Markov sajam zatvara. Također, 24. kolovoza u Koprivnici započinje trodnevni Renesansni festival,u sklopu čega će biti organizirani i besplatni vlakovi na relaciji Zagreb – Koprivinca.

Do, tad kovači, vitezivi i dvorska svita čekaju vas na Trgu bana Jelačića.

 


Komentari