(FOTO) Natpisi po Zagrebu koji i danas intrigiraju građane

Ni danas nije poznato tko stoji iza svojevrsnog projekta

Neki smatraju da su čin vandala, a drugi grafite nazivaju umjetnošću. U jednom se moramo složiti – mnogi od grafita i murala prava su zagrebačka atrakcija koja sa sobom nosi domišljatu i višeznačnu poruku društvu, ali i pojedincu. Od kritike, prikaza obične svakodnevice do raznih životnih situacija s kojima je svaka individua suočena… sve prikazano kroz autentičnu prizmu.

Dok šećete Zagrebom, sigurno će vam za oko zapeti grafiti od četiri slova – HBID – odnosno Hvala Bogu Idemo Dalje. Ovi natpisi su u posljednjih nekoliko godina preplavili grad, a izgleda da im se ne nazire kraj. Ovo je gotovo pa postao svojevrsni trend koji je nastao prije nekoliko godina, no ni danas nije poznato tko je idejni začetnik. Kroz godine su se počeli pojavljivati i brojni imitatori koji ostavljaju trag, svaki sa svojim značenjem, bilo porukom, bilo pukim “vandalizmom”. Ima i verzija poput DIBH i IDHB.

Navodno je ime nastalo od Sanaderova, u ovim vremenima pomalo ironična, slogana “Idemo dalje”, no cilj grafita nije bio politička poruka. Neki građani misle da je cilj ove skupine grafitera “razvaljivati” sistem gdje stignu. Kako su pisali mediji, kultni natpis djelo je domaćeg grafitera HBID i grupe 031 iz Berna u Švicarskoj, svojevrsnih grafiti turista. Riječ je o grupi grafitera koja slika pod spomenutim nazivom, no uz raznolike potpise rade i vrhunske slike.

Danas je HBID za neke postao znak za uništavanje pročelja zgrada, a natpisa ima posvuda i najčešće nastaju u gluho doba noći, a mjesta znaju biti prilično opasna – vrh zgrade, zidovi, vlakovi…

Posljednjih godina legendarni HBID primjećen je i u drugim gradovima i državama, primjerice u Bernu, BiH i Amsterdamu.

>>> (FOTO) ‘Simpl’: Natpis koji je godinama intrigirao građane


Komentari